Documentatiecentrum
Je bent nu in West-Berlijn, aan de andere kant van de Muur. In dezelfde straat bezoek je een van de bezienswaardigheden van onze reis: het documentatiecentrum van de Berlijnse Muur. Je kan er onder meer zien hoe de mensen tunnels groeven om te ontsnappen aan het harde regime. Het is aangrijpend om te zien hoe veel mensen er voor over hadden om aan de 'goede' kant van de muur te komen.
Todesstreifen
Toen de Muur gebouwd werd in 1961 zijn veel mensen die aan de oostzijde van deze straat woonden door hun raam naar West-Berlijn gesprongen. Hun voordeur lag immers in het westen.Er staat ook nog een stuk muur met de bijhorende neutrale zone wat in het Duits ‘Todesstreifen’ heet of letterlijk ‘de strook van de dood’. Er is bovendien een uitzichtpunt dat je toelaat dat heel goed te zien. De Herinneringskapel is nieuw. Vroeger stond de Versöhnungskirche (Verzoeningskerk) in de neutrale zone, maar ze werd afgebroken. Ze belemmerde namelijk het zicht van de grensbewakers.
De East-Side-Gallery
Het langste nog overeind staande stuk Berlijnse Muur heeft een lengte van meer dan 1km. Bij de openstelling van de grenzen was dit stuk helemaal grauw en grijs van de uitlaatgassen. Om het er wat mooier uit te laten zien werden er kunstenaars ingezet. Meer dan 100 kunstenaars maakten van dit stuk Berlijnse Muur de East-Side-Gallery, de grootste openlucht galerij van Berlijn.