Eten in Parijs heeft een aparte uitstraling. De tafeltjes zijn meestal klein en toch voel je dit niet aan als een ongemak. De prijzen zeggen weinig over de gezelligheid. Zo kan je in het meest sympathieke restaurant terecht komen voor 15 euro p.p. of in een 'eetfabriek' aan 30 euro p.p. Hoe kan je voorkomen om een 'eetfabriek' uit te kiezen? Observeer even vanop afstand de 'drukte' in het restaurant.
De keuze van restaurant kan je best maken tijdens het wandelen door de stad. Je komt immers langs honderden restaurants en wellicht is er eentje dat je bevalt. Weet je waar je gaat eten vanavond? Reserveer dan je tafel. Veel goede restaurants, ook buiten het weekend, zijn steeds volzet.
De keukens zijn in Parijs steeds lang geopend. Zelfs als je om 23 uur nog uitgebreid wilt tafelen dan is dat geen probleem. Zo heb je de mogelijkheid om ook na het cabaret of het concert nog rustig na te genieten bij een complete menu.
Ben je op zoek naar 'goedkope' restaurants dan raden we vooral het Quartier Latin aan (Blvd. St.-Michel). Daar zijn ook de meeste alternatieve restaurants te vinden. Er zijn natuurlijk ook de vele ongezellige selfservice restaurants, zoals aan het Centre Pompidou of op Place Clichy.
Tip 1: iets unieks en onvergetelijk is een romantisch etentje op één van de luxerondvaartboten. Dit zijn speciale restaurantboten die 's middags en 's avonds uitvaren. De meest positieve ervaringen hebben we op de rondvaartboten van Bateaux Parisiens aan de Eiffeltoren. Je kan er ter plaatse informatie vragen en reserveren.
Tip 2: een drankje in een café of bar verschilt nogal eens in dezelfde zaak van prijs. Het goedkoopst is het drankje rechtstaand aan de bar te nuttigen. Ga je binnen zitten dan is het al iets duurder. De prijs kan ook hoger zijn na 23.00 uur. Maar de rekening is nog hoger als je op het terras gaat plaatsnemen.
Misschien is het je nog niet opgevallen maar alle stoelen op een terras staan steeds gericht naar de straat. Vroeger zat men in Parijs op een terras om voorbijgangers te zien, maar vooral ook om gezien te worden. Terrasjes aandoen was vroeger ook niet gebonden aan mooi weer, veel horecazaken hebben hun terras het hele jaar door open. Dat is de reden waarom een drankje op het terras duurder is.