Flamenco is een combinatie van dans, zang en gitaarspelen (el baile, el cante en el toque). Je hebt tal van stijlen maar de rode draad is de gracieuze bewegingen van de danseressen en dansers, het handengeklap, het dynamische ritme, de vrolijkheid, de passie, …
Flamenco in Sevilla
In Sevilla werd de Flamenco geïntroduceerd in de 15de eeuw door zigeuners. Pas veel later werd het overgenomen door de lokale bevolking en vanaf de 19de eeuw in gans Spanje. De beroemdste Flamenco-zigeunerin is wellicht Carmen. Ze heeft twee standbeelden langs de rivier Guadalquivir in Sevilla. Carmen heeft nooit bestaan en is een hersenkronkel van de componist Bizet. Zij was één van de vele werksters in de oude tabaksfabriek van de stad, nu universiteit (tussen kathedraal en Parque de Maria Luisa).
Triana wijk
Deze wijk staat nog steeds symbool voor de volkswijk waar flamenco is ontstaan, waar het merendeel van de bevolking nog die typische bohémien uitstraling heeft, waar het hart van de keramiekkunst ligt, waar heel wat flamencodanseressen vandaan komen en vermaarde toreadors het levenslicht zagen. Waar zeevaarders woonden want hier werd handel gedreven omdat de rivier vanuit zee bevaarbaar was voor grote schepen. En recenter, waar op de Cartuja site een groot aantal paviljoens stonden van de Expo 1992. Helaas, die zijn wat verloederd achtergelaten. Wil je een romantische wandeling in het avondlicht maken, dan moet je op deze oever van de Guadalquivir zijn. Vanop de Calle Betis krijg je een wondermooi zicht op de Torre del Oro, de arena, de Giralda. Dát is de Triana-wijk.