Als je in Europa op fietsvakantie gaat, is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Dat wil zeggen dat je je fiets vooraf aan een grondige inspectie onderwerpt en dat je de juiste spullen meeneemt. Daarnaast kan je niet zonder een passende reisverzekering. Hieronder ontdek je welke fietsspullen onmisbaar zijn en wat je allemaal moet regelen voor je fietsreis doorheen Europa.
Inpakken voor de Europese fietsreis
Voorbereid op reis gaan, betekent dat je de juiste benodigdheden in huis haalt. Een fietshelm – verplicht in sommige Europese landen – is bijvoorbeeld een must. Daarnaast raden we waterdichte fietstassen, een fietsslot, drinkflessen en snelbinders aan. Zorg voor een passende outfit met (thermisch) ondergoed, goede fietssokken, een fietsbroek, regenkledij, handschoenen en fietsschoenen. Onze gratis fietsgidsen zijn ongelofelijk handig, maar een goede fiets-gps blijft toch aan te raden.
Zorg er daarnaast voor dat je snel herstellingen kunt uitvoeren. Een reparatiekit voor fietsbanden en een fietspomp zijn bijvoorbeeld onmisbaar. Neem alvast remblokjes, een reserveketting, een bandenlichter, wat smeermiddel en een multitool mee. Een EHBO-kit is eveneens iets wat niet kan ontbreken. Is er een volgwagen? Dan kan je het natuurlijk volstouwen met zwaardere en grotere spullen, zoals reservebanden en reservespaken. Moet je sommige benodigdheden nog in huis halen? Maak je geen zorgen, want al je fietsspullen haal je bij Bikester.nl en heb je snel in huis.
Fiets (laten) onderhouden
Om problemen te voorkomen, is het aan te raden om je fiets voor je vertrek een volledige onderhoudsbeurt te (laten) geven. Ontvet de ketting en smeer het opnieuw, kijk de wielen en de banden goed na en vervang ze eventueel. Controleer uiteraard ook de bandenspanning. Vervang indien nodig de remblokjes en draai de bouten en moeren aan. Je kan ze meteen ook even insmeren met wat vaseline, daarmee ga je roestvorming tegen. Onderwerp daarnaast je fietsverlichting aan een controle. Neem altijd extra fietslampjes en batterijen mee, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Verzekeringen in orde maken
Tijdens een fietsvakantie ben je maar beter op het slechtste voorbereid. Je kunt nu eenmaal vallen en in het ziekenhuis terechtkomen. Als je naar het buitenland gaat en je er medische kosten maakt, kunnen deze vaak worden terugbetaald. De exacte regels verschillen per land, net als wat je al dan niet krijgt terugbetaald. Bij een fietsreis door Europa is het aan te raden om de European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. Met deze gratis ziekteverzekeringenkaart krijg je in alle 27 EU-landen én in Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland toegang tot de medisch noodzakelijke zorg aan dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als mensen die lokaal zijn verzekerd.
Ondanks het feit dat de gratis ziekteverzekeringenkaart al heel wat zekerheid biedt, blijft een reisverzekering aan te raden. De EHIC-kaart is namelijk geen alternatief voor een reisverzekering. Het biedt geen garantie dat je gratis wordt geholpen. Bovendien dekt het bijvoorbeeld niet de repatriëringskosten, wat een reisverzekering wel doet. Je hebt de keuze tussen een doorlopende reisverzekering en een tijdelijke reisverzekering. Wie vaak op fietsvakantie gaat, kan gebaat zijn bij een doorlopende reisverzekering.