Westhoek: Ieper bezoeken is een waardig eerbetoon aan zij die streden tijdens de Groote Oorlog

Alle hoogtepunten van Ieper ontdekken tijdens een stadswandeling

Ieper is in twee opzichten prachtig: het unieke marktplein en de Vesten. De Sint-Maartenskathedraal, de Lakenhallen en alle andere gebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog allemaal vernield. Ze werden heropgebouwd met respect voor de historische waarde ervan. Het "In Flanders Fields Museum" zorgt ervoor dat deze periode nooit vergeten zal worden. De Vesten is een prachtig bewaard gebleven verdedigingsgordel rond Ieper. Er zijn nog heel wat overblijfselen van deze 17de-eeuwse verdedigingswal. Met een stadswandeling kom je voorbij al de belangrijkste bezienswaardigheden van Ieper. Lees meer

Laat je mee onderdompelen in het oorlogsverleden van Ieper, een beklijvende belevenis.
  • Ieper, eeuwig verbonden met de Groote Oorlog
  • Leer meer over geschiedenis van Ieper in Stedelijk Museum
  • Vergeet de kerken niet binnen te gaan 
  • Breng bezoek aan In Flanders Field Museum
  • Wandel over de Vesten
  • Ga naar de Last Post aan de Menenpoort
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Sint-Maartenskathedraal

De Sint-Maartenskathedraal werd na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, precies zoals de oorspronkelijke vroeggotische kerk. Binnen zijn diverse schilderijen en andere kunstwerken uit de periode van de 14de tot de 17de eeuw te bewonderen, naast recentere kunstwerken. 

Sint-Jacobskerk

Zoals tal van andere gebouwen in het Ieperse stadscentrum werd ook de Sint-Jacobskerk tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest en nadien weer opgebouwd in de oorspronkelijke stijl. Ieper lag toen op slechts 5 km van de frontlijn en kreeg het hard te verduren. Alleen het westelijke portaal (14de eeuw) van het gebedshuis overleefde de bombardementen, de rest werd steen voor steen opnieuw opgebouwd. Binnen kan je fraaie beelden uit de 17de en 18de eeuw bewonderen.

Lakenhallen

De bouwwerken aan de oorspronkelijke Lakenhallen begonnen in 1260 en waren voltooid in 1304. Eeuwenlang weerstond het gebouw met zijn 125 m lange voorgevel oorlogen en ontij, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de volledige vernieling op een paar fragmenten na. Ook dit bijzondere gebouw werd opnieuw in oorspronkelijke stijl heropgebouwd, ook nu weer met het belfort in het midden ervan.

In Flanders Fields Museum

Klik hier vooruitgebreide informatie.

Menenpoort

Klik hier vooruitgebreide informatie.

Stedelijk Museum (St.-Jansgodshuis)

Hier wordt het eeuwenoude Ieper in beeld gebracht, zo kan je afbeeldingen zien vanaf de bouw van de Lakenhalle vanaf 1250 tot aan de vernietiging in 1914. Het museum is gehuisvest in het voormalig St.-Jansgodshuis en heropgebouwd in de typische gele baksteen.

De Vesten

De oorsprong van de Vesten gaat terug tot de 14de eeuw, toen de stad voorzien werd van een nieuwe verdedigingsgordel met 10 poorten. Het huidige uitzicht wordt vooral bepaald door de Franse versterkingen gebouwd in opdracht van Vauban in de periode 1678-1684. Een gedeelte ervan werd weliswaar gesloopt tijdens de 19de eeuw, maar toch blijft het stadscentrum voor bijna driekwart omsingeld door een prachtige groene gordel waar het heerlijk om wandelen is.

Ramparts Cemetry is de enige militaire begraafplaats op de Vesten. Bijna tweehonderd gesneuvelden uit het voormalige Britse Rijk werden hier begraven vlakbij de Rijselpoort, langs waar veel soldaten naar het front trokken. Als je even rondkijkt op het kerkhofje ontdek je onder meer graven van jonge militairen uit Canada, Australië en zelfs Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Jonge mensen uit de ganse wereld, die nu door sommigen als “vreemdelingen” zouden worden omschreven snelden ons toen ter hulp in de strijd tegen de Duitse troepen.

De Leeuwentoren dankt zijn naam aan zijn forse structuur (muren van 2,40 m dik), vergelijkbaar met de stevige lichaamsbouw van een leeuw. Vauban liet het bovenste deel van de toren weghalen om het onderste restant te gebruiken als geschutsplatform.

De naam ‘Majoorgracht’ is een ongelukkige vertaling van het Franse woord voor ‘hoofdgracht’. De gracht werd aangelegd als onderdeel van de versterkingen in de tijd van Lodewijk XIV (tweede helft 17de eeuw). Net zoals voor de Leeuwentoren ligt er ook voor de Predikherentoren een min of meer driehoekig eiland in de Majoorgracht. Vauban liet de eilanden rond 1680 aanleggen als een voorafgaande verdedigingsstructuur, nog voor de toren.

De Predikherentoren maakte deel uit van de stadsomwalling die in de 14de eeuw, de Bourgondische periode, aangelegd werd. De naam is een verwijzing naar het domein van de Predikheren dat toen in de nabijheid lag. In de 18de eeuw verlaagden de Fransen de toren om die te kunnen gebruiken als geschutsplatform.

Net als vandaag kon je in de 17de eeuw de stad verlaten via de Bellepoort. Bouwmeester Vauban liet de poort bouwen in 1683 en voorzag ze van een stevige bespijkerde deur, met daarvoor een ophaalbrug.

De fundamenten van het Kruitmagazijn werden aangelegd in de Franse periode, maar het huidige gerestaureerde gebouw kwam er in 1817 op initiatief van het Nederlandse leger. In het gebouw, waarvan de muren op sommige plaatsen tot 3 m dik zijn, kon 75.000 kg buskruit worden opgeslagen.

Reviews en beoordelingen Ieper

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ieper? Plaats je beoordeling

Havenith15 oktober 2021

Vorige week in Duinkerken, Ieper, Diksmuide en Middelkerke geweest. Naast veel aandacht aan WO1 met prachtige musea in Diksmuide en Ieper, veel kerkhoven en gedenktekens ook prachtige natuur, heerlijke stranden en vriendelijke mensen. Hier komen we zeker nog meerdere keren terug want er is nog zo veel wat wij nog niet gezien hebben

Rita Van Renterghem6 juli 2021

Zeer volledig naslagwerk waar we zeker ideeen kunnen uithalen.

vertommen vera11 maart 2019

Zeer duidelijke, beknopte en uitnodigende routeomschrijving die genoeg ruimte laat voor persoonlijke verrassingen. Ondanks het slechte weer bleef het een zeer avontuurlijke en verrijkende ervaring.

Han Boxhoorn8 september 2018

Zeer informatief. Nodigt uit tot een bezoek.

Mark Van Broekhoven24 augustus 2018

Zeer goede reisgids, zeer duidelijk met boeiende informatie - werd zeer goed gesmaakt door de meegereisde vrienden - heeft zeker een meerwaarde gegeven aan ons verblijf

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info