Grote Markt
De Grote Markt van Veurne vervult haar rol van centraal stadsplein al eeuwenlang. De eerste stenen voor de imposante Sint-Walburgakerk werden gelegd op het einde van de 13de eeuw. Bijna tegelijkertijd werd er werk gemaakt van de Sint-Niklaaskerk, die vlakbij ligt.
Het Stadhuis kwam er einde 16de eeuw, begin 17de eeuw (op de gevel staat het jaartal 1628), in Vlaamse renaissancestijl. Meteen werd ook de Grote Markt degelijk onder handen genomen. Aanpalend aan het Stadhuis staat het Landshuis, een voormalig gerechtshof. De bezoekers kijken vooral geboeid door de mooie schouw in de Stenen Zaal en de aankleding van de vroegere zittingzaal. Boven het Landshuis steekt de laatgotische belforttoren (Unesco Werelderfgoed) uit, vijf ‘verdiepingen’ hoog.
Sint-Walburgakerk
De bouw van de huidige Sint-Walburgakerk werd aangevat op het einde van de 13de eeuw. Eerder stond er op deze plek al een kerk, wellicht gebouwd in de 9de eeuw. De werkzaamheden aan de kerktoren begonnen wat later dan de rest van de kerk, in de 14de eeuw, maar zijn nooit voltooid. Gebrek aan financiële middelen is van alle tijden… Het interieur is werkelijk prachtig. Het omvat een zeer mooi Vlaams renaissance koorgestoelte uit 1596 en diverse kunstwerken uit de periode van de 16de tot de 18de eeuw. De kerk voelt aan als een kathedraal door zijn hoogte, mooie glasramen en prachtig koor. Zeker bezoeken!
Aan de parkzijde naast de kerk zie je een laag en plat gebouw. Dit is het ‘kruitmagazijn’ maar heeft ook dienst gedaan als waterreservoir en schuilplaats tijdens Wereldoorlog I . Nu is het een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
Sint-Niklaaskerk
Op de plaats waar nu de Sint-Niklaaskerk staat was er al een kerk in de 12de eeuw, in een tijd dat de haven van Veurne nog tot hier reikte. De oorspronkelijke kerk werd herbouwd op het einde van de 15de eeuw. Het oudste kunstwerk in de kerk is een driedelig altaarstuk uit 1534 van Jacob van Amstel. In 1644 ontstond vanuit deze kerk de befaamde Boetprocessie van Veurne, die nog steeds jaarlijks door de straten trekt op de laatste zondag van juli.
Bakkerijmuseum
Een museum over het bakken van brood en gebak. Er is ook een speelweide en cafetaria. Het is gelegen in een gerestaureerde 17de-eeuwse hoeve aan een druk kruispunt. Het hoofdgebouw is de woning. Je ziet er een grote collectie bakerfgoed: apparatuur die men gebruikte voor het vervaardigen van brood, suikergoed, chocoladefiguren, speculoos, … zelfs een fiets op rollen die gebruikt werd voor productie van ijs. In de schuur kan je het groei- en oogstproces volgen van de graangewassen. Het is ook een doe-museum wat het leuk maakt voor de kinderen. Individueel of in groep te bezoeken. Het hele jaar door is er een gevarieerd activiteitenprogramma.
Meer info: www.bakkerijmuseum.be