Toch werd dit gezien als een keerpunt, omdat de Spanjaarden zich toen pas begonnen te verzetten tegen de Moren. Vandaar dat Santiago of St-Jacob de patroonheilige van Spanje geworden is met zijn feestdag op 25 juli. Na dit voorval werd op de vindplaats van het graf van Santiago een basiliek gebouwd, tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje. Eerst waren het vooral Spanjaarden die massaal op bedevaart gingen naar deze plaats, later ook bedevaarders vanuit heel Europa.
Wat is de betekenis van die zeeschelp?
Hoe meer boeken je over Santiago de Compostela leest, hoe meer versies je krijgt van de betekenis van de bekende zeeschelp. Het meest voorkomende verhaal is dat het lichaam van Santiago in zijn graf bedekt was met dit type schelp. Een ander verhaal is dat van een miraculeuze redding van een drenkeling door Santiago. Toen die uit het water kwam zou hij bedekt zijn geweest met dit soort schelpen.
Feit is, dat vandaag de dag de schelp het symbool is van de bedevaarders. Die schelpen zijn herkenningspunten om wegen of logies aan te duiden. Kerken, kapellen en andere locaties die belangrijk zijn voor de bedevaarders dragen ook de St-Jacobsschelp. Naast de pelgrimpas is de schelp het tweede belangrijkste dat een pelgrim bij zich draagt.
De drie afbeeldingen van St-Jacob
Santiago kan afgebeeld zijn op drie manieren: als de apostel Jacobus met zijn pelgrimsstok, als bedevaarder met die typische pelgrimshoed en stok of als strijder gezeten op een paard en zwaaiend met een zwaard. Dit laatste verwijst dus naar het mirakel waarbij hij de zijde koos van de christenen.
Pelgrimstochten vanuit heel Europa
De pelgrimstochten of bedevaarten naar Santiago de Compostela kregen een Europees karakter om twee redenen. Santiago de Compostela werd erkend als een heilige stad, net zoals Rome en Jeruzalem. Vanaf de 11e eeuw werden de pelgrimstochten zeer populair, omdat een bedevaart naar Jeruzalem veel te gevaarlijk was geworden door de inval van de Turken in dat land. Bovendien is het naast Rome ook de enige plaats waar een apostel begraven ligt.
De bedevaarten kenden veel ups en downs. Er zijn vele routes vanuit alle windrichtingen naar Santiago de Compostela. Er zijn zelfs nu nog officiële startplaatsen in België en Nederland. Van de originele route blijft echter niet veel meer over. Dat waren smalle paden en het onderhoud van die duizenden kilometers wegeltjes vraagt teveel geld en energie. Dikwijls loopt de route nu langs smalle wegen die soms parallel lopen met grote nationale wegen.
Sinds een paar jaar is er opnieuw een opleving van de pelgrimstochten. Het is voor velen niet de heilige Jacobus die het doel is maar wel een moment van bezinning in hun leven. Bij velen is er wat voorgevallen en wensen ze hierover na te denken. Zo'n lastige pelgrimstocht, te voet of met de fiets, is uiteraard een ideaal moment om na te denken. Het ultieme moment is de verwelkoming van de pelgrims in de kathedraal van Santiago de Compostela.
Wil jij ook op bedevaart naar Santiago de Compostela?
Je hoeft de tocht niet te starten in België of Nederland. Velen starten in de Spaanse of Franse Pyreneeën. In elk geval dien je je goed te informeren vooraleer deze pelgrimstocht aan te vatten. Daarvoor zijn er in België en Nederland verschillende genootschappen opgericht.
Voor België vind je alle info op www.compostelagenootschap.be en voor Nederland kan je terecht op www.santiago.nl