Toen onder Frans bewind het stadsbestuur besloot het begijnhof te verkavelen, moesten de begijnen verhuizen naar Sint-Amandsberg, huidige deelgemeente van Gent. Tussendoor waren er (gelukkig) ook periodes van bloei: in de 15de eeuw werd een kerk gebouwd. Er waren toen behalve de begijnenhuisjes ook een bakkerij, een priesterhuis en zelfs een brouwerij.
De “begijnhofsfeer” is best op te snuiven in de Proveniersterstraat . De straatnaam is afgeleid van “prebende” en verwijst naar inkomsten die moesten opgebracht worden door parochies en kloosters en mogelijk ook door begijnhoven. Met die inkomsten moesten de geestelijken (en wellicht ook begijnen) in hun levensonderhoud voorzien.
Je merkt dat voormalige begijnenwoningen nu voor andere doeleinden worden aangewend: onder meer voor sociale diensten, een school en kinderopvang. In de Begijnhofdries vonden de arme begijnen een laatste rustplaats, de rijke kochten zich een plaats in de kerk. Een oude poort in een hoek herinnert aan het leven vroeger op deze plek.
De Sint-Elisabethkerk is het centrale gebouw van het gelijknamige begijnhof, dat ook wel Oud-Begijnhof wordt genoemd. De huidige kerk dateert grotendeels uit de 17de eeuw. Binnen zijn onder meer een aantal apostelbeelden uit 1684 te bewonderen. Helaas, de kerk vind je zelden open. Op het grasveld bij de kerk staat een beeldhouwwerk van Georges Minne, die daarmee hulde wilde brengen aan dichter Georges Rodenbach.
Omdat van de Anglicaanse kerk in de Boonenstraat (verlengde van Begijnhofdries) alleen maar enkele ruïnes rest, worden de erediensten gehouden ook in deze Sint-Elisabethkerk wat op zich toch beetje vreemd klinkt.
Holy Corner: een wat vreemde naam? Helemaal niet, want in deze hoek van Gent in en rond het Oud Begijnhof van Sint-Elisabeth worden op luttele afstand van elkaar vier religies beleed, in drie verschillende kerken. Er is de rooms-katholieke Sint-Elisabethkerk (Begijnhofdries) waar ook de anglicaanse erediensten worden gehouden, de Orthodoxe kerk Heilige apostel Andreas (Sophie Van Akenstraat) en de protestantse Rabotkerk. Je kan er nog veel meer over lezen op www.holycornergent.com