Gent: maak kennis met het Sint-Elisabeth Begijnhof

Bezoek één van de alleroudste begijnhoven

Men neemt aan dat het Sint-Elisabeth Begijnhof in Gent zo niet het oudste dan toch een van de alleroudste begijnhoven is in Vlaanderen.  In 1234 schonk Johanna van Constantinopel een “broec”, een moerassig stuk grond, aan een gemeenschap van godsdienstige vrouwen.  De Gentse begijnen hadden het lang niet altijd gemakkelijk. In de 14de eeuw werden ze beschuldigd van ketterij. In de 16de eeuw doorspartelden ze de Beeldenstorm en in 1674 was er een zware brand in de gebouwen. Lees meer

Ga mee de Holy Corner van Gent ontdekken. Vier religies in ... drie kerken!
  • Verken het Sint-Elisabeth begijnhof van Gent
  • Snuif de echte begijnhofsfeer op
  • Hoezo, twee religies in de Elisabethkerk?
  • Lees wat over de Holy Corner van Gent
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 8,50

Toen onder Frans bewind het stadsbestuur besloot het begijnhof te verkavelen, moesten de begijnen verhuizen naar Sint-Amandsberg, huidige deelgemeente van Gent. Tussendoor waren er (gelukkig) ook periodes van bloei: in de 15de eeuw werd een kerk gebouwd. Er waren toen behalve de begijnenhuisjes ook een bakkerij, een priesterhuis en zelfs een brouwerij. 

De “begijnhofsfeer” is best op te snuiven in de Proveniersterstraat . De straatnaam is afgeleid van “prebende” en verwijst naar inkomsten die moesten opgebracht worden door parochies en kloosters en mogelijk ook door begijnhoven. Met die inkomsten moesten de geestelijken (en wellicht ook begijnen) in hun levensonderhoud voorzien.

Je merkt dat voormalige begijnenwoningen nu voor andere doeleinden worden aangewend: onder meer voor sociale diensten, een school en kinderopvang. In de Begijnhofdries vonden de arme begijnen een laatste rustplaats, de rijke kochten zich een plaats in de kerk. Een oude poort in een hoek herinnert aan het leven vroeger op deze plek.

De Sint-Elisabethkerk is het centrale gebouw van het gelijknamige begijnhof, dat ook wel Oud-Begijnhof wordt genoemd. De huidige kerk dateert grotendeels uit de 17de eeuw. Binnen zijn onder meer een aantal apostelbeelden uit 1684 te bewonderen. Helaas, de kerk vind je zelden open. Op het grasveld bij de kerk staat een beeldhouwwerk van Georges Minne, die daarmee hulde wilde brengen aan dichter Georges Rodenbach.

Omdat van de Anglicaanse kerk in de Boonenstraat (verlengde van Begijnhofdries) alleen maar enkele ruïnes rest, worden de erediensten gehouden ook in deze Sint-Elisabethkerk wat op zich toch beetje vreemd klinkt. 

Holy Corner: een wat vreemde naam? Helemaal niet, want in deze hoek van Gent in en rond het Oud Begijnhof van Sint-Elisabeth worden op luttele afstand van elkaar vier religies beleed, in drie verschillende kerken. Er is de rooms-katholieke Sint-Elisabethkerk (Begijnhofdries) waar ook de anglicaanse erediensten worden gehouden, de Orthodoxe kerk Heilige apostel Andreas (Sophie Van Akenstraat) en de protestantse Rabotkerk. Je kan er nog veel meer over lezen op www.holycornergent.com

Reviews en beoordelingen Begijnhof (Gent)

Heb je zelf tips of opmerkingen over Begijnhof? Plaats je beoordeling

Claeys Hugo12 juni 2021

Beste redactie, bij de bespreking van de Gentse begijnhoven werd er een zeer belangrijk begijnhof vergeten, nml. het begijnhof O.L.Vr.Ter Hoyen in de Lange Violettenstraat, beter gekend onder de naam "Klein Begijnhof". Dit begijnhof is gesticht in 1240 en dus veel ouder dan het St. Elisabeth begijnhof in St. Amandsberg.De ingangspoort is drie- à vierhonderd meter voor bij de St. Annakerk (die ligt aan het einde van de Keizer Karelstraat). Bijna in het centrum van de stad is het er zeer rustig wonen. De kerk is niet altijd geopend maar men kan er rustig wandelen en de conventen zien die vroeger en momenteel gerenoveerd woerden. Groeten uit Gent. H. Claeys

Mordijck14 juli 2019

De witte huisjes zijn nog authentiek. De andere huizen al stevig veranderd.

Despriet Anne-Marie10 juni 2017

Als bewoonster van Provenierstersstraat 25 heb ik serieus mijn bedenkingen over het beschermd Patrimonium. Bij renovatie worden nu al grijze leien gebruikt op de daken die uitgeven op deze straat.Dakpannen van allerlei soorten, Het uitzicht mag niet veranderen, terwijl aan de achterzijde, in de Begijnengracht huizen gerenoveerd worden met een hoogte van enkele verdiepingen die boven de daken van de bestaande huizen in de Provenierstersstraat uitsteken, regelrechte schending voor het beschermd uitzicht. Ongelooflijk!.. Het zicht vanuit De Zwartekatstraat is ook verminkt door de hoogbouw in de Begijngracht. Het is een wildgroei aan 't worden om zoveel mogelijk studentenkoten te kunnen verhuren. Heel spijtig voor diegenen die fier zijn op hun straatje en het zo goed mogelijk willen verzorgen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info