Het fraaie kunstwerk “Paardenkracht”, bij de ingang van de "Nieuwstraat", is van de hand van Jan Desmarets, die hiermee de kracht en de energie van de Hasselaren wilde symboliseren.
Een vertegenwoordiger van de jeneverindustrie ontbreekt niet in het lijstje bekende Hasseltenaars: het Borrelmanneke zit op een os. De aanwezigheid van dit dier is niet vreemd: de pulp van het tot jenever gestookte graan werd eeuwenlang aan ossen en varkens gevoederd.
Als je uit de Minderbroederskerk naar rechts gaat in de Minderbroederstraat en rechtdoor in de Dorpsstraat naar een pleintje, word je opgewacht door Hendrik van Veldeke. Jaar in jaar uit zit de grote dichter op een koude steen in een parkje op het pleintje met de mooie Hasseltse naam Reddelberg.
Hendrik Van Veldeke, de “vader der Dietsche dichters altegader”, werd rond 1140 geboren in Veldeke, een gehucht van de Hasseltse deelgemeente Spalbeek. Zijn belangrijkste werk is de Sint-Servaaslegende, geschreven in versvorm in de taal van het volk, het Diets. Een ander gekend werk van zijn hand is de ridderroman “Eneïde”, neergepend in het Nederduits.