Na de Eerste Wereldoorlog was het gedaan met dit kliekje en werd het domein omgevormd tot stadspark, toegankelijk voor iedereen. Ter hoogte van de gebouwen, in een hoek in het park, ontwaar je een standbeeld van Rembert Dodoens, auteur van het “Cruydenboek” en in de 16de eeuw stadsgeneesheer in Mechelen. Er is ook een kleine speeltuin aanwezig.
Volmolen
Op het einde van de middeleeuwen werden in Mechelen een zestal molens gebouwd. De Volmolen, de enige nog overblijvende, werd onder meer aangewend om de waterstand op de Dijle te regelen. Het bijhorende molenhuis dateert uit de 16de eeuw en wordt gerestaureerd. In oorsprong is een volmolen een watermolen die gebruikt werd om wol te vollen, zeg maar de kwaliteit van het wol te verbeteren door de weefselstructuur vaster en dichter te maken.
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk
Dit was één van de eerste barokke kerken in de Lage Landen met een koepel. In 1663 begon de bouw, in 1681 werden de werken beëindigd. Lucas Faydherbe tekende niet alleen de plannen maar ook de twee reliëfs onderaan de koepel zijn van zijn hand. De koepel heeft een diameter van 15,50 m en is 34 m hoog. Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijk bleek over magische krachten te beschikken. Dat bleek in 988, toen een beeldje op miraculeuze wijze redding bracht. Een volgeladen schip was ter hoogte van de wijk Hanswijk gestrand op de Dijle en kon niet meer voor- of achteruit. Toen het beeld van Maria tot bij de oever werd gebracht, kwam plots opnieuw beweging in het schip. Een mirakel, zo dacht men. In de jaarlijkse Hanswijkprocessie wordt het Mariabeeld nog steeds in de wijk rondgedragen. Paus Johannes Paulus II kwam hier langs in 1985. Twee jaar later werd de kerk tot basiliek ingewijd, mede om op die manier aan de O-L-Vr-van Hanswijk de verering te geven die ze ook verdiende. Toegang, alle dagen. Er worden momenteel (2015) restauratiewerken uitgevoerd. Meer info: www.torensaandedijle.be