Het wordt dan ook door velen beschouwd als het mooiste ter wereld. Die goede bewaarstaat is te danken aan de Seldsjoeken die het theater gebruikten als karavanserai. Nog ieder jaar wordt op deze locatie het gerenommeerde Opera- en balletfestival gehouden dat enkele weken duurt. Het is een internationaal festival met zowel traditionele als experimentele voorstellingen. Meer info: www.aspendosfestival.gov.tr
Verder kan je in Aspendos naar de akropolis, een nymphaeum (monumentale arcademuur met nissen rond een fontein), een Romeinse aquaduct dat over een lengte van maar liefst 15 km water uit de bergen tot in Aspendos bracht en een 13de- eeuwse brug.
Legende: theater als bijna lugubere bruidsschat
De toenmalige koning van Aspendos wou om het aanschijn van de stad te vergroten een heus bouwwerk laten optrekken. Om de bouwheren extra te motiveren beloofde hij zijn dochter uit te huwelijken aan de man die in de opdracht zou slagen. Twee mannen waagden hun kans. De ene bouwde een theater, de andere een aquaduct. Beide bouwwerken kwamen klaar op hetzelfde moment zodat de koning voor een dilemma stond. Hij besloot dan maar zijn dochter in twee te hakken en elke bouwheer een helft te geven. De man die het theater had opgetrokken vond dit niet meteen de beste oplossing en hij zag af van de ‘beloning’. Omwille van zoveel goedheid en onbaatzuchtigheid mocht de ‘theaterman’ de dochter uiteindelijk huwen. Misschien borrelt deze legende opnieuw op mocht je ooit in het theater een opera of balletvertoning bijwonen.
Weetje: Seltsjoekenrijk
De Seltsjoeken (genoemd naar hun leider Seldjoek) vormden een tak van de eerste Turkse bevolkingsgroepen. Zij stichtten het Seltsjoekenrijk. Een deel van de stammen nam de soennitische islam als geloof aan, de meerderheid (de Turkmenen) echter koos voor de sjiitische islam. Eind 11de eeuw brokkelde het Seltsjoekenrijk langzaam uiteen om terug te vallen op meerdere kleinere staten en sultanaten of emiraten.