Legende: de geboorte van Letoön
Dit was in de oudheid het heiligdom van de godin Leto. De mytologie verhaalt dat oppergod Zeus verliefd was geworden op Leto. Wat kon gebeurde, gebeurde ook. Leto werd zwanger van een tweeling. Na de geboorte van Apollo en Artemis wou ze haar kinderen baden bij een bron, maar daar werd ze door schaapherders weggejaagd. Het waren wolven die Leto tot bij een andere bron zouden brengen. Dát gebied heette voortaan Lycië, afgeleid van het Griekse ‘lykos’ wat wolf betekent. Na de geboorte keerde Leto terug naar de bron waar ze water werd geweigerd door de herders en zinde op wraak. Om ze te straffen, veranderde zij de herders in kikkers. En op de plaats van de bron werd de stad Letoön opgericht.
Myra (Turkse Rivièra)
Myra ligt op de meest zuidelijke landtong van de Turkse Rivièra op zo’n 160 km van de luchthaven van Antalya. Langs het Lycische Pad kom je in Myra terecht. Het Romeinse theater en de necropolis zijn er schitterend om zien. De tombes werden uitgehouwen in een rotswand. Sommige gelijken meer op huizen. Heel wat tombes werden gedecoreerd met reliëfs. Op één van de tombes staat een heus begrafenisbanket afgebeeld. Een ander toont strijdende soldaten. Verder is een groot theater te zien. Wil je goed kunnen genieten, dan loop je er best heel vroeg op de dag rond ofwel vrij laat.
Olympos (Turkse Rivièra)
Deze Lycische stad gaat als ware op in de natuur. Nog een groot gedeelte van de ruïnes liggen onder de grond te ‘wachten’. Niettemin, wát er te zien is, doet vele toeristen naar Olympos komen. Ruïnes van een Romeinse brug, resten van een theater, badhuizen, een Byzantijnse kerk, een Byzantijnse villa met mozaïekvloer en een aquaduct.
Perge (Turkse Rivièra)
Perge ligt op 15 km van Antalya. Dolmusen rijden er naar toe. Met Side en Aspendos is Perge een Pamphylische stad. Gesticht in 1000 v.C. Onder Alexander de Grote uitgegroeid tot een belangrijke handelsstad. Maar veel van de al blootgelegde ruïnes stammen uit de latere Romeinse tijd. Het stadion, in de vorm van een hoefijzer, is één van de grootste van Klein-Azië. Het bood ooit plaats aan 12 000 toeschouwers. Hier werden wagenrennen gehouden, gevechten met dieren, gladiatorengevechten en uiteraard ook executies. Ruïnes van een Byzantijnse basilica, een tempel, enkele Romeinse baden, overblijfselen van stadspoorten, een agora (marktplein).
Pinara (Turkse Rivièra)
Hoog op een rots gelegen is Pinara de moeite om er halt te houden. In het lagere deel van de stad kan je naar de koninklijke tombe. Omdat er maar één zitplaats is, denkt men dat die alleen voor de koning bestemd was, daarom de koninklijke tombe. Nog meer rotsgraven zijn zichtbaar op de steilste wand van de acropolis, maar je vraagt je af hoe die er zijn gekomen omdat de weg er naartoe nauwelijks begaanbaar is.
Tlos (Turkse Rivièra)
Tlos bevindt zich niet aan de kust. De luchthaven van Dalaman is ca. 80 km verwijderd. De acropolis met een Osmaans fort op de top is het mooiste wat in Tlos te zien is. Het uitzicht op die top is indrukwekkend. In de rotsen zijn tombes uitgehouwen waarvan de Tombe van Bellerophon in de vorm van een tempel de bekendste is. Je ziet er Belleophon als mytologische held op het gevleugelde paard Pegasus zitten.Van het theater (2de eeuw n.C.) is de noordzijde vrijwel nog volledig intact. Hier zie je maskers die vermoedelijk acteurs uit die tijd voorstellen. Een badhuis met zeven bogen kijkt uit over de vallei.