‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is de titel van een cultureel stadsfestival dat zwaar inzet op barok. Het wordt een boeiende leerrijke tocht die de barok in dialoog wil brengen met hedendaags werk. Op die tocht kan je behalve tentoonstellingen bezoeken ook meegenieten van barokke muziek, theater, dans, lezingen en begeleide wandelingen. Het zal dus nog bruisen in de loop van het resterende jaar. Laat dát net zijn wat de weelderige barok wou aantonen: dat het (kunst)leven er leuker uitziet als er dynamiek, beweging, emotie, durf, … aan te pas komt. Het hoofdpersonage in ‘Antwerpen Barok 2018’ is, hoe kan het anders in Antwerpen, Pieter Paul Rubens. Dat hij daarom met ‘Rubens inspireert’ mee opgevoerd wordt in de ondertitel is dan ook vrij logisch.
De meester leeft
Pieter Paul Rubens, de barokmeester pur sang, mocht uiteraard niet ontbreken in ‘Antwerpen Barok 2018’. Het ganse jaar door nog brengt de stad hulde aan haar wellicht beroemdste inwoner ooit, met een levendig, verrassend, extravert, eigenzinnig programma. Allemaal stijlkenmerken van … precies, barok.
Tijdens de expo ‘De meester leeft’ kan je gaan kijken naar topwerken uit de kunstwereld die in het Rubenshuis enkel maar tijdelijk zullen te zien zijn. Het zijn werken van Italiaanse kunstenaars die Rubens altijd al inspireerden en schilderijen die hier op deze plek door de grootmeester werden gemaakt maar dan een plaats kregen in andere musea. Nú keren ze ter gelegenheid van ‘Antwerpen Barok 2018’ dus eventjes terug. Ook is dit het geschikte moment om het zelfportret van Rubens, dat een restauratie onderging, opnieuw te verwelkomen in het Rubenshuis.
Nog meer restauratie komt aan bod bij het portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis, de enige twee originele overblijfselen van het huis tijdens Rubens’ verblijf hier. Na 400 jaar kan zoiets wel nodig zijn. Je zal de restauratiewerken op de voet kunnen volgen, indien gewenst met behulp van rondleidingen, werfbezoeken maar er zijn ook lezingen eromtrent.
Locatie: Rubenshuis, van vrijdag 1 juni 2018 tot vrijdag 15 maart 2019.
Michaelina
De tentoonstelling Michaelina laat het werk zien van Michaelina Wautier (1604-1689) uit Mons, een uitzonderlijk getalenteerde kunstenares die veel te weinig onder de aandacht komt. Ze schilderde in de periode van Rubens, maar wie kent haar? Nochtans, ook zij verzamelde een veelzijdig en kwalitatief hoogstaand barok oeuvre. Voor de eerste keer worden werken van haar verzameld en tijdens een expo aan het brede publiek getoond.
Locatie: MAS, van vrijdag 1 juni 2018 tot zondag 2 september 2018. Met een ticket heb je overigens toegang tot álle museumzalen van het MAS.
Sanguine, bloedrood
De confrontatie tussen barokmeesters als een Rubens, Van Dyck, Caravaggio met werk van hedendaagse kunstenaars (Borremans, Kienholz). Dat was het opzet van de expo ‘Sanguine, bloedrood’. Curator Luc Tuymans is erin geslaagd om topwerken in bruikleen naar Antwerpen te halen. Een visueel weelderige expo met de dramatiek van barok tegenover het experimentele van kunst van vandaag. De titel alleen al inspireert in ruime mate.
Locatie: M HKA, van vrijdag 1 juni 2018 tot zondag 16 september 2018.
Nog véél meer ...
Denk echter niet dat het alleen maar over deze genoemde expo’s draait bij ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. In de marge lopen nog andere tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Hieronder een selectie uit het grote aanbod.
Experience Traps
In het Middelheimmuseum kan je de ganse zomer gaan kijken naar ‘Experience Traps’. Het is een zeer uiteenlopende verzameling geworden die internationaal vermaarde kunstenaars hebben bijeengebracht. Verrassend, verleidelijk en triggerend kan je sommige werken zeker noemen, maar laat dat net de bedoeling zijn van deze constructies. Er moet een spanningsveld gecreëerd worden tussen het natuurlijke en het artificiële. Weg van het klassieke landschap, van het rationele maar een ode aan de vrijheid, de verbeelding, het speelse. Dát moeten de sculpturen, de installaties laten zien waarbij de kijker zich laat imponeren. Locatie: Middelheimmuseum, van 1 juni - 23 september 2018.
Baroque Murials
Muurschilderingen in de stad door vier kunstenaars-straatartiesten (Yvon Tordoir, Astro, Smug, el Mac) met als centraal thema: de barok. Op diverse plaatsen in het centrum van Antwerpen, doorlopend vanaf 1 juni 2018.
Jan Fabre
Antwerpenaar Jan Fabre heeft speciaal voor ‘Antwerpen Barok 2018’ drie nieuwe altaarstukken geïntegreerd in het barokke interieur van AMUZ, het internationale muziekcentrum, in de vroegere Sint-Augustinuskerk. Hij liet zich hierbij inspireren door dez drie Antwerpse barokschilders: Jordaens, Rubens, Van Dyck. Locatie: AMUZ, vanaf 3 juli 2018.
Lezingen, muziek, barok op kindermaat, wandelingen, ...
In het Rubenianum, een onderzoeksinstituut voor de Vlaamse kunst uit de 16de en 17de eeuw, kan je op diverse data naar lezingen en conferenties. Het programma kan je bekijken op de website. Ook in de Sint-Pauluskerk is er een lezingenreeks, en er zijn er nog tal van andere.
Barok vind je ook terug in de muziek. Gekoppeld aan theater en dans krijg je een mooie combinatie. Van dansen in barokstijl, een interactieve muziekvoorstelling voor kinderen, woordeloos theater, een kamerkoor ondersteund door een videodecor, muziektheater, poppentheater enz. Duidelijk voor elk wat wils tijdens het culturele feest ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.
Voor kinderen is een knap uitgewerkt apart programma uitgewerkt. Meer op de website onder de rubriek ‘Barok voor kinderen’.
Met een gids op stap in de stad Antwerpen, in de sporen van Rubens met steeds barok als rode draad. Barok die beroert, shockeert, … Heel wat wandelingen op het programma. Je vindt data en uren op de website onder ‘wandelingen’.
Paul Kooiker
Vrouwelijk naakt, het is een onderwerp dat ook in het werk van Rubens te zien is. Paul Kooiker is een Nederlandse fotograaf die met zijn foto’s de kijker wil doen nadenken, wil hij shockeren en niet zuiver omwille van het pure naakt in zijn werken. Hij liet zich inspireren door de barok uit de periode van Rubens en Rembrandt.
Locatie: Fotomuseum Antwerpen, van 29 juni tot 7 oktober 2018.
Voor een overzicht van het volledige feestprogramma kan je naar de website
Tip: met de Baroque Festival Card doe je jezelf flink wat voordelen cadeau. Voor meer info kijk hier.
Foto: NiglayNik/Shutterstock.com