Rotterdam wordt de eerste stad in Nederland waar het mogelijk zal zijn om met Gobike fietsend op pad te gaan. Dit jaar gaat men al proefdraaien op kleine schaal, maar het opzet is om tegen eind 2017 op twintig locaties in de stad 450 elektrisch ondersteunde fietsen van Gobike te kunnen aanbieden. Elke Gobike is overigens uitgerust met een ingebouwde tablet. De achterliggende gedachte is om van Rotterdam zó een nog betere fietsstad te maken. Minder autoverkeer betekent een gezondere stadslucht. Voor de occasionele bezoeker biedt dit initiatief een aangename en tegelijk sportieve manier om de stad Rotterdam en haar bezienswaardigheden op een andere manier te ontdekken.
Wat is Gobike ?
Gobike staat voor een aanbieder van elektrische fietsen met ingebouwde tablet waarbij het deelfietsen naast de reeds bestaande fietsverhuurmogelijkheden in de stad en bij de trein- en metrostations verder wordt gepromoot. Je zal dus tegen een vergoeding een fiets kunnen ophalen in punt A en opnieuw achterlaten op punt B in een door jou uit te kiezen Gobike- fietsenrek. De meeste stallingsplaatsen zullen zich bevinden bij musea, toeristische bezienswaardigheden en knooppunten van openbaar vervoer. Op de tablet vind je uiteraard alle nodige toeristische informatie die je ritje nog zoveel leuker maakt.
De witte fietsen van Gobike zijn uitgerust met een ingebouwde tablet wat het wel héél handig maakt om via het navigatiesysteem je weg te vinden in Rotterdam. Een andere troef is dat een ‘Gobike’ indien gewenst, een elektrische ondersteuning biedt. Dit speelt dus mooi mee in het niet te stuiten succes van de e-bike. Wie overigens meer dan een kort ritje in de stad wil maken, kan zich verlekkeren op de ruim 600 kilometer fietspaden in Rotterdam. Wie ook van buiten de stadskern komt, zal aangemoedigd worden om met de ‘Gobike’ fietsend Rotterdam binnen te komen wat dan opnieuw minder autoverkeer naar de stad brengt.
Praktisch
Kan iedereen zomaar de ‘Gobike‘ op? En hoe zit het met de huurprijs? Je moet je eerst als gebruiker registreren via het internet of, en da’s handig, op de ingebouwde tablet van de fiets. Eenmaal geregistreerd, kan je je kuiten insmeren. Vooraf reserveren mag maar hoeft niet. Afrekenen kan gewoon met de creditcard. Voor de prijs moet je het niet laten. Zeg nou zelf, 2,5 euro voor twee uur, dat is best weinig en bespaart je een hoop parkeerzorgen.
Maar het wordt dit jaar dus eerst nog even proefdraaien. In 2017 moet je 450 ‘Gobikes’ zien rondtoeren en zullen er 20 afhaal- en deponeerplekken zijn. De daaropvolgende jaren wil men dat aantal stelselmatig opvoeren tot 2 000 fietsen en 150 locaties.
Meer informatie op website Gemeente Rotterdam.
Copyright foto: Gemeente Rotterdam en Gobike
vlnr: Wethouder Langenberg (Mobiliteit en Duurzaamheid), Jeffrey Dost (dir. Gobike Nederland) en Torben Aagaard (dir. Gobike Denemarken)