Het Gentse museum Huis van Alijn is opnieuw geboren. Op 16 december 2017 nog wel. Het nieuwe Huis van Alijn brengt nog steeds het verhaal over het dagelijks leven met zijn gewoontes, rituelen en tradities. Maar vanaf nu gebeurt dat in een ander jasje. Na 15 jaar was men toe aan een nieuw museumverhaal.
Één datum, één thema
Het parcours in het museum is opgevat als een jaarkalender. Geen 365 kamers uiteraard maar wel komt in elke ruimte een thema aan bod dat verbonden is met een bepaalde datum. Conservator Els Veraverbeke licht toe: ‘Zo is 1 januari een dankbaar thema bijvoorbeeld. Ook de geboorte van een baby in februari of een koppeltje dat trouwt ergens in pakweg september staat voor een thema. De start van een schooljaar, het vieren van je pensioendag, enz. Het nieuwe Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die voortdurend in verandering zijn. Alledaags is allerminst gewoon. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties is tegelijk persoonlijk en universeel. De verbinding met het heden en de evoluerende maatschappij is heel belangrijk. Op die manier wordt een maximum aan herkenning gecreëerd, voor iedereen’.
Voor iedereen
Het Huis van Alijn wil een museum zijn voor iedereen en maakt dit mogelijk dankzij een multisensoriële presentatie met behulp van objecten, filmpjes, foto’s, … Bovendien wil men de bezoeker ook aanzetten tot participatie. Waar je in andere musea nauwelijks iets mag aanraken, kan dit in het nieuwe Huis van Alijn voortaan wél. Het kan gebeuren dat vanaf de aanraking een geluid start of je geprikkeld wordt door een geur. Deze aanpak laat op die manier toe dat blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden minder het gevoel krijgen in de kou gelaten te worden. Het is geweten dat mensen met dementie vaak opleven door herinneringen aan vroeger. Ook voor hen kan het Huis van Alijn een leuke uitstap betekenen. Tegelijk biedt het museum door de manier van presentatie de kans aan mensen met autisme om het museumbezoek ook voor hen aangenaam en boeiend te maken. Het is op museaal gebied in België alvast een primeur. ‘Voor iedereen’, is dus in het nieuwe Huis van Alijn geen hol begrip.
Van oud naar nieuw
Met een vernieuwde website, een compleet vernieuwde belichting, een betere aanpak van het behoud en beheer van de rijke collectie, een hoekje speciaal voor de kinderen waar ze kunnen spelen en knutselen, enz. mag het duidelijk zijn, het Huis van Alijn is opnieuw geboren en laat dat net heel toepasselijk zijn in deze dagen op de valreep van oud naar nieuw.
Gratis reisgids
Ook Gent gaan verkennen? Download dan zeker de gratis reisgids Gent voor een stadswandeling door centrum Gent.
Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven. Kraanlei 65, 9000 Gent. Website www.huisvanalijn.be
Foto: Michiel Devijver, nog meer sfeerbeelden.