Sinds september 2018 is er elke dag KOERS in Roeselare. Neen, niet dat er dagelijks een wielerwedstrijd in de straten van Roeselare wordt gereden, maar KOERS is de naam van het vernieuwde wielermuseum dat na 3 jaar renovatie de deuren heropende. WieMu is niet meer (de vroegere benaming), vanaf nu kan iedereen naar het wielercentrum KOERS museum van de wielersport: een nieuwe naam, een ander logo, een heringericht museum.
Liefde voor de koers
Roeselare heeft veel met de koers, al altijd gehad trouwens. Wist je dat tot dusver liefst 4 wereldkampioenen hun roots hebben of hadden in Roeselare? Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Freddy Maertens en de betreurde Jean-Pierre Monseré. Duiken we verder het verleden in, dan mogen we Odiel Defraye als Roeselarenaar niet vergeten vermelden. Hij won als eerste Belg in 1912 de Tour. Het is intussen ook een traditie dat na de Ronde van Frankrijk een natourcriterium volgt in de stad. De start van de wedstrijd ‘Dwars door Vlaanderen‘ vindt plaats in Roeselare. Dus, ja, de koers leeft wel echt in Roeselare.
Parcours van het museum
Het parcours dat je aflegt in KOERS, is bijzonder gevarieerd. De geschiedenis van de fiets passeert in de grootste zaal van het museum. Er is een aparte expositieruimte met leuke thema’s alleen maar over de wielerkoers. En dan zijn er nog de Service Course, een cinemazaaltje en een hommage aan wijlen Jempi Monseré.
Het is meteen prettig binnenkomen in de ontvangstruimte van het museum met daarin tevens de balie van Toerisme Roeselare. Behalve de toeristische lectuur, wandel- en fietskaarten vind je er o.a. leuke gadgets en kledij, uiteraard allemaal in het teken van de koers. Normaal start je het parcours op het niveau 0 met de ‘Zaal der wereldkampioenen’. Hier zie je boven je hoofd de geschiedenis van de fiets passeren, vanaf het eerste ontwerp van Leonardo da Vinci tot de huidige recreatieve fiets. Een infobord geeft uitleg over de fiets uit de desbetreffende periode. De naam van de zaal verwijst naar de vier wereldkampioenen die Roeselare reeds voortbracht: Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens.
Op niveau 1 zijn er meerdere tentoonstellingszalen. Die waar alle aandacht gaat naar het competitief wielrennen is een échte beauty. Je ziet er koerstruien, fietsschoenen, fietshelmen, handschoentjes, voeding en tal van andere attributen. Je kijkt er naar filmpjes, leest er over de bookmakers, komt te weten wat de link is met een golfballetje en een wielertrui en koerswiel. Wielrennen wordt er vanuit diverse thema’s voorgesteld: de media, emotie, commercie, oorlog, wetenschap, wielererfgoed, … Wie ook nog eens alle lades wil bekijken van de uitschuifkast, die is in deze zaal zeker een tijdje zoet. In een belendend zaaltje loopt continue een beklijvende wielerdocumentaire. Hier staan ook vele trofeeën en bekers uitgestald. Trouwens, de belichting en knappe inrichting in deze ruimte verdient óók een pluim.
In de Service Course hangt tegen een wand een koersfiets volledig gedemonteerd. Maar er staan ook heel veel intacte koersfietsen, zowel uit de pionierstijden als ultramodern racemateriaal. Je kan de fietsen bewonderen van vedetten van weleer zoals Fausto Coppi, Briek Schotte, Rik Van Looy … en van renners uit een recenter verleden van o.a. Johan Museeuw, Fabio Cancellara en Tom Boonen. Het is leuk, boeiend en leerrijk om zien hoe de koersfiets evolueerde van een simpel kader met een stuur, twee wielen, een ketting, een zadel, trappers, … tot een futuristisch tuig waar je een bijna een handleiding bij nodig hebt om het te besturen.
Jempi
In een gang is een hoekje gereserveerd voor Allez Jempi. Het is een eerbetoon aan Jean-Pierre (Jempi) Monseré, de betreurde Roeselaarse wielerheld die op 22 jarige leeftijd verongelukte in zijn wereldkampioenentrui tijdens een kermiskoers in Retie (maart 1971). Je ziet er een koersfiets van hem, zijn wereldkampioenentrui behaald in Leiceister 1970, affiches, bekers en een filmpje over het wel en wee van de veel te korte carrière.
Ook op deze verdieping bevindt zich het Archief en Documentatiecentrum in een aparte gang (niet vrij toegankelijk). Dit kenniscentrum is bedoeld voor auteurs, journalisten, studenten, onderzoekers, wielerclubs of voor wie met een historische wielervraag zit. Hier vind je een uitgebreide collectie wielerboeken, tijdschriften, kranten, foto’s, … Je moet wel vooraf een afspraak maken om je bezoek aan te kondigen.
Met dank aan stad en overheid
Behalve een jaarlijkse subsidie de komende vijf jaar van de Vlaamse Overheid (Kunsten en Erfgoed) van 190.000 euro zorgde ook het stadsbestuur Roeselare voor een flinke financiële duit in het zakje. De stad ziet daar in de toekomst al te graag enige respons van terug via het aantal bezoekers voorop maar ook via merchandising, de brasserie KOERSkaffee, public relations, enz. Het kostenplaatje van de remake was immers niet min: liefst zes miljoen euro.
KOERS naar hartenlust combineren
Toegegeven, een dagje Roeselare zal niet gevuld zijn met enkel een bezoek aan het wielermuseum. Weet dan dat in en rond Roeselare een paar wandelingen zijn uitgetekend die je een combinatie bieden van mooie natuur en geregeld een vleugje cultuur.
Heb je de fiets meegebracht? Keuze zat om de trappers rond te draaien. Je kan een fietsroute uit onze Fietsgids West-Vlaanderen rijden met start en einde dichtbij het kasteel van Rumbeke.
Vanaf het wielermuseum kan je bewegwijzerde fietsroutes starten (Jempi Monseré route 30 km is er één van). Geen fiets mee? Je kan er één huren bij Toerisme Roeselare Wil je je opfrissen na je rit? Douches zijn beschikbaar en de honger en dorst kan je lessen in het KOERSkaffee met terras. Ook beschikt KOERS over oplaadpunten.
Maar je kan uiteraard ook in de centrumstraten blijven en dan merk je meteen dat Roeselare een échte winkelstad is geworden. Men gaat er prat op over het grootste openlucht winkelwandelcentrum in Vlaanderen te beschikken.
Praktisch
KOERS, Museum van de Wielersport, Polenplein 15. Hoogseizoen (maart t.e.m. september) van dinsdag tot en met zondag, van 10.00-17.00 u. Laagseizoen (oktober t.e.m. februari) van dinsdag tot en met zaterdag, van 10.00-17.00 u. Ook open op feestdagen (niet op 25 december en 1 januari). Elke eerste zondag van de maand tijdens het hoogseizoen museum gratis te bezoeken. In de ontvangstruimte is tevens het onthaal van Toerisme Roeselare gehuisvest. Aan het museum is ook een KOERSkaffee verbonden (ook toegankelijk zónder museumbezoek) en een museumshop. Aansluiting op het West-Vlaams fietsknooppuntennetwerk. Website: https://koersmuseum.be