In 2016 wordt fietsen het zwaartepunt van het Provinciebedrijf Westtoer. De reeds lang op voorhand aangekondigde vernieuwing van het tien jaar oude fietsnetwerk in West-Vlaanderen wordt vanaf 28 maart 2016 operationeel. Vernieuwing betekent ook uitbreiding met nieuwe knooppunten, andere bordjes, speciaal extra aangelegde autovrije fietswegen, fietsbruggen, jaagpaden, extra picknickplekjes enz. Het mag duidelijk zijn, veel van de fietsnetwerken in West-Vlaanderen wordt langer, anders en dus ook beter.
Enkele cijfers
Het fietsnetwerk in West-Vlaanderen omvat de Leiestreek, de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Kust. In zijn totaliteit wordt het fietsnetwerk ruim 270 kilometer langer. Het geheel omhelst nu 2.853 kilometer. Er komen 390 knooppunten bij waardoor het totaal komt op 1.030 stuks. Er zullen nu 75 fietsstartpunten zijn, dit na overleg met de gemeentebesturen.
Ook de bewegwijzering wordt integraal vernieuwd. Westtoer plaatst hiervoor 2.900 nieuwe palen en 20.000 bordjes. Elke paal krijgt een QR-code die linkt naar een mobiele website met nuttige informatie over fietsherstellers, cafés en hoevewinkels onderweg. De informatie op de borden wordt beter zichtbaar door dikkere pijlen en meer contrast in de kleuren. Een overzicht van de mogelijkheden naar elke windstreek wordt aangeduid op de zogenaamde flespalen. Daarvan komen er 90 extra bij. Nieuw is dat er nu ook, waar nodig, oranje omleidingsborden zullen worden geplaatst.
Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De vernieuwing is nodig want het recreatief fietsen is veranderd. De elektrische fiets kent een doorbraak waardoor mensen langere afstanden gaan fietsen. Ze rijden ook sneller zodat goed bewaakt moet worden over de veiligheid van de fietswegen. Er wordt ook meer gefietst buiten de eigen regio.
Recreatieve fietsers kiezen ook meer en meer voor lange en rechte fietswegen. West-Vlaanderen positioneert zich terecht als dé fietsprovincie bij uitstek. Het fietstoerisme is goed voor een jaaromzet van 27 miljoen euro. Het toerisme in onze provincie is een sterke economische sector met werkgelegenheid voor 51.000 mensen. Ook voor de nieuwe fietscampagne werkt Westtoer samen met de vele toeristische ondernemers en actoren”.
Lancering
De lancering van de vernieuwde fietsnetwerken gebeurt op paasmaandag 28 maart. Een peloton van wielertoeristen fietst dan langs vier steden waar telkens een officiële voorstelling plaatsvindt. Met start in Roeselare (de Leiestreek) trekt het peloton naar Torhout (het Brugse Ommeland), Nieuwpoort (de Kust) en Diksmuide (de Westhoek). In primeur kunnen fietsliefhebbers op 28 maart in deze steden ook deelnemen aan fietstochten langs de vernieuwde netwerken.
De West-Vlaamse regio’s presenteren nog meer fietsinitiatieven. Op zondag 22 mei organiseren de diensten voor toerisme van de Westhoek een 'Fietstival Westhoek' voor jong en oud op het nieuwe netwerk. In het Brugse Ommeland kan je vanaf maart mee fietsen met ‘100% Brugse Ommeland’. In Oostende is de themaroute ‘Groen Lint’ uitgetekend op het fietsnetwerk. De Leiestreek presenteert fietsevenementen in Kortrijk, Waregem en Roeselare.
Vier nieuwe fietskaarten
Westtoer presenteert vier nieuwe fietsnetkaarten, voor elke regio één. Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek hebben elk een kaart met het volledige netwerk op voor- en achterzijde. Een fietskaart kost € 8 per exemplaar. Handig is de fietsbox met de vier netwerkwerkkaarten en een extra pocket met tien suggestiesroutes. De fietsbox kost € 25. Als start van de promotiecampagne realiseert Westtoer een fietsmagazine dat op ruim 600.000 exemplaren gratis wordt verspreid in elke postbus in West-Vlaanderen.
Van fietsbruggen tot fietsvriendelijke natuurgebieden
De voorbije jaren is eveneens intens geïnvesteerd in nieuwe verbindingen voor fietsers. Nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een sterke opwaardering. Enkele voorbeelden zijn het fietspad en de brug over de Blankenbergse Vaart, de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, de Kallebrug over de IJzer in Beveren-aan-de-IJzer, de Maerebrug over het Kanaal Veurne-Duinkerke in Adinkerke, de fietstunnel onder de E40 naast het Groot Moerhof in Adinkerke en de spoortunnel in Heist.
Ook enkele natuurgebieden en provinciedomeinen (het Preshoekbos in Kortrijk, de begraafplaats van Roeselare en het provinciedomein Raversyde) zijn voor fietsers toegankelijk gemaakt. De Provincie en de NV Waterwegen en Zeekanaal maakten werk van het vervolledigen van het groen-blauwe netwerk. Hierdoor worden nieuwe stukken ‘oude spoorlijn’ en jaagpad voor fietsers ontsloten. Het fietsnetwerk met knooppunten loodst fietsers tevens naar diverse herdenkingsites over de Eerste Wereldoorlog zoals Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke en Flanders Field Cemetery in Waregem.
In overleg met alle gemeentebesturen heeft Westtoer 75 fietsstartpunten geselecteerd. Het fietsnetwerk sluit op twaalf punten aan op het netwerk in Wallonië-Picarde. Er zijn nieuwe links met Zeeland en met Oost-Vlaanderen. Wat de realisatie van aansluiting met de streek rond Armentières, Cassel en Steenvoorde betreft, zal men nog even geduld moeten oefenen.
Het project van het vernieuwde fietsnetwerk wordt tevens ook ondersteund door Toerisme Vlaanderen.
De nieuwe kaarten zijn vanaf eind maart te koop bij Westtoer en in de Diensten voor Toerisme.
Meer informatie: www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk