Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout brengt de geschiedenis van de speelkaart in beeld. Dat is werkelijk uniek want er zijn maar weinig musea in de wereld die aandacht schenken aan de speelkaart. Vanaf 15 februari 2017 opent Het Museum van de Speelkaart twee nieuwe zalen: Harten 5 en de Zaal van de Toekomst.
De grafische industrie van Turnhout heeft sinds de 19de eeuw steeds een prominente rol gespeeld bij het vervaardigen van speelkaarten. De firma Cartamundi groeide uit tot een belangrijke producent wereldwijd. In Turnhout waren ooit zeven fabrieken actief met het drukken van speelkaarten. Pieter Brepols begon ermee in 1826.
Het Museum van de Speelkaart beschikt over een benijdenswaardige collectie speelkaarten uit Turnhout en uit de vroegere Nederlanden. Uniek is dat dit een ‘werkend’ museum is. Verschillende productietechnieken worden onder de aandacht gebracht door vroeger gebruikte machines te laten werken. Geregeld kan je demonstraties van de druktechnieken bijwonen. Meer info over de tijdstippen vind je op de website www.speelkaartenmuseum.be
Vanaf 14 februari pakt het museum uit met twee gloednieuwe expositiezalen: Harten 5 en de Zaal van de Toekomst.
Harten 5
In deze ruimte komt de geschiedenis van de speelkaart aan bod. Die gaat van de middeleeuwen tot vandaag. Bijzonder is de originele vorm waarin dat verhaal wordt gebracht. Alles uit het gewone leven komt aan bod: bedrog, lust, geweld, politiek, onderwijs, ontspanning, reclame, ...
Vijf thema’s
Er werden vijf thema’s uitgedacht om het zo aantrekkelijk mogelijk weer te geven.
- ‘Het prentenboek van de duivel’ belicht de minder leuke neveneffecten van het kaartspel: oplichting, geruzie, bedrog tot zelfs doodslag.
- ‘Lering en vermaak’ brengt naar voren hoe de speelkaart kan dienen als inspiratie in de kunstwereld en hoe met satirische boodschappen op de kaarten de mensen onderricht worden. Of er zijn de spotprenten die voor leute kunnen zorgen.
- ‘Vrijheid of de dood’ toont hoe de Franse Revolutie gevolgen had in het kaartspelen. Omdat de koning op de guillotine belandde, verdween die ook tijdelijk uit het kaartspel. Europa ‘brandde’ en werd geteisterd door oorlog, ontij, kortom onstabiliteit was … troef en daar speelden kaartleggers dan handig op in om de (on)zekere toekomst te voorspellen.
- Een thema gaat over de 19de eeuw en hoe daarin kaartspelen gevolgen had in het familieleven. Wil je meer hierover weten, moet je maar naar het museum afzakken.
- Een laatste thema brengt de achterkant van de speelkaart onder de aandacht. Vaak staat daar een reclameboodschap op. Of hoe spelen en commercie hand in hand gaan, figuurlijk en letterlijk eigenlijk.
Zaal van de Toekomst
Deze ruimte zoemt in op de interactieve toepassingen van het kaartspel. Of hoe de moderne wereld van apps en multimediale technieken samengaat met de ‘oude’ speelkaart. Er zijn interactieve toepassingen van de speelkaart voor zowel jong en oud. Waag je er aan het gebruik van Cartamundi-apps, een educatief geheugenspel, een digitale quiz, er zijn originele verkleedmogelijkheden en dan moet uiteraard een selfie genomen worden, enz. Het is overigens Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen, die het idee van de Zaal van de Toekomst ontwierp. Zo blijft de speelkaart verzekerd van een toekomst.
Praktisch
Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout. Alle info op www.speelkaartenmuseum.be Contact via [email protected]