Vanaf februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk (UK) niet meer tot de Europese Unie. Wat wijzigt er nu zoal voor de Belgen en Nederlanders die naar populaire regio’s in de UK reizen zoals Schotland, Noord-Ierland, Zuid-Engeland, Wales … en Londen?
De UK blijft in de Europese interne markt tot eind 2020. Misschien zal dit nog verlengd worden. En dat is voor ons als toerist heel belangrijk! Hieronder behandelen we een aantal onderwerpen waarmee je tijdens een reis in de UK kunt geconfronteerd worden. De tips en regels zijn alleen voor toeristen die korte tijd in de UK blijven, dus niet voor werknemers, studenten ...
Moeten we een visum aanvragen?
Tot eind 2020 volstaat voor wie de Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft een identiteitskaart. In de Europese interne markt is er immers vrij verkeer van Europese burgers.
Gratis roaming afgeschaft?
Inderdaad, gratis roaming is er voor communicatie binnen de landen van de EU. Doordat de UK niet meer tot de landen van de EU behoort is er ook geen gratis roaming meer. Dat is ook het geval voor andere landen binnen Europa zoals Zwitserland, Monaco en Andorra.
We moeten hopen op een uitzondering. Bij Proximus krijg je bijvoorbeeld gratis roaming in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein alhoewel deze landen niet tot de EU behoren. Of ook de UK bij dit lijstje zal gevoegd worden is onzeker. De concurrentie tussen de operatoren zal hierbij een grote rol spelen. Meer informatie over gratis roaming.
Wat mogen we in- en uitvoeren?
De UK is een niet EU-lidstaat vanaf februari 2020 en dan is het overduidelijk dat je als toerist beperkt bent tot veel kleinere hoeveelheden dan voorheen. Bijvoorbeeld 200 in plaats van 800 sigaretten, 16 liter bier in plaats van 110 liter. Klik hier voor de volledige lijst.
Let op ook de maximum waarde van andere goederen dan de lijst van drank en tabak. Voortaan is dat maximaal nog voor een totaalbedrag tussen 300 en 430 euro per persoon, afhankelijk van je vervoermiddel. Voor kinderen tot 14 jaar bedraagt dit 175 euro. Die bedragen zijn niet per stuk maar wel in totaal te bekijken. Wie wat kledij en elektronica meebrengt die is heel snel over deze bedragen heen.
Deze regels zijn zowel voor vervoer naar de UK als vanuit de UK én steeds voor persoonlijk gebruik. Deze regels vallen immers niet onder de regelgeving van de Europese interne markt. Meer informatie over import en export als toerist.
Chaos in de havens of aan de Shuttle?
Tot eind 2020 behoort de UK tot de Europese interne markt. Dat betekent dat de in- en uitvoerregels voor bedrijven dezelfde blijven zoals voor februari 2020. Je hoeft dus niet meteen eindeloze files en verkeersproblemen te verwachten.
Wat met reisverzekering en ziekteverzekering?
Met een reisverzekering is er geen probleem want een reisverzekering spreekt niet over de EU maar wel over Europa en de Middellandse Zee als omschrijving. Daar wijzigt er dus niets want de UK behoort nog steeds geografisch tot Europa.
Anders is het bij wie geen aparte reisverzekering heeft afgesloten. Die is immers afhankelijk van zijn ziekteverzekering. Het is dus noodzakelijk dat je dan de Europese ziekteverzekeringskaart bij de hand hebt om te genieten van een gedeeltelijke terugbetaling. Die is echter alleen geldig in de EU en ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Het is nu nog totaal onduidelijk of de UK deze kaart nog zal aanvaarden.
De Belgen informeren best ook bij hun mutualiteit want die breiden de dekking soms uit. Zo is voor de leden van CM en LM zelfs dekking voorzien voor wie naar Australië reist met deze kaart.
Onze raad: informeer bij je ziekteverzekering, krijg je geen duidelijk antwoord of is het negatief sluit dan een reisbijstandsverzekering af.
Wat vanaf 2021?
Niemand kan daar op dit moment een antwoord op geven. Alles hangt af of er een akkoord is bereikt tussen de UK en de EU en wat erin staat. Europese burgers zullen wellicht verder naar de UK mogen op vakantie gaan met alleen hun identiteitskaart, dat hebben diplomaten nu reeds gezegd.