8 tips voor je financiën op reis

8 tips voor je financiën op reis

Wil je goed voorbereid op reis vertrekken? Dan plan je best niet alleen je uitstappen, maar ook je financiën. Met deze acht tips van het financiële vergelijkingsplatform TopCompare vertrek je zonder financiële kopzorgen op reis.

1. Informeer je over het land van je bestemming

Het is gemakkelijker om je reisfinanciën te regelen als je op voorhand al een groot deel van de kosten kunt inschatten. De kosten van je vliegticket en verblijf zijn niet zo moeilijk om te achterhalen, maar je onderzoekt best ook hoe duur je bestemming ter plaatse is. Wat zijn de gemiddelde prijzen voor een restaurantbezoek? Hoeveel kosten de activiteiten en excursies die je wilt doen? Verwacht men dat je er fooien geeft? Met een beetje onderzoek kan je ongeveer een dagbudget opstellen zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan.

Valt je reisbudget groter uit dan verwacht? Een persoonlijke lening kan je wat financiële ademruimte geven en je droomreis helpen te financieren. Vergelijk hier persoonlijke leningen voor jouw reis.

2. Neem contant geld mee

Het is altijd verstandig om een beetje contant geld op zak te hebben. Soms is het niet altijd mogelijk om met een betaalkaart te betalen, zoals bij kleine uitgaven. Denk aan een brood dat je koopt bij de bakker, een flesje water op een lokale markt of zelfs een taxirit. Zeker in landen met vreemde valuta is cash geld altijd handig.

3. Haal op voorhand wat buitenlands geld af

Contant geld bij de hand hebben kan dus nooit kwaad. Als je naar een land buiten de eurozone reist, kan het nuttig zijn om je vreemde valuta al voor vertrek bij je bank te bestellen en op te halen. Als je op je bestemming aankomt en bijvoorbeeld meteen de taxi naar je hotel wilt nemen, kom je met je cash geld al meteen een stap verder. Hou er ook rekening mee dat als je buiten de eurozone geld (en dus vreemde valuta) wilt afhalen, je hier ook transactiekosten op betaalt.

Moet je toch nog geld afhalen? Haal dan een groter bedrag in één keer af zodat je de transactiekosten maar één keer betaalt, en haal ook af met je betaalkaart omdat de transactiekosten kleiner zijn dan wanneer je zou afhalen met je kredietkaart.

4. Neem een extra betaalkaart mee

Je bankkaart wordt ingeslikt in de geldautomaat, je portefeuille wordt gestolen, je verliest je bankkaart ergens onderweg, ... Risico’s die ook in België kunnen voorvallen, maar in het buitenland voor een hoop extra problemen zorgen. Om je alvast voor te bereiden, is het nooit een slecht idee om een extra betaalkaart mee te nemen. Bewaar ze beiden ook op een andere plaats zodat je ze nooit samen kan verliezen. Zo heb je in elk noodgeval een back-up!

5. Vraag een kredietkaart aan

Niet overal wordt een gewone betaalkaart geaccepteerd. Een kredietkaart kan dan in de meeste situaties jouw redder in nood zijn. Met zo’n kaart kan je op de meeste plekken overal ter wereld betalen. Vaak ben je ook verzekerd tegen allerlei gebeurtenissen. Zo geniet je bij de meeste kredietkaarten van een aankoopverzekering waardoor je dus veilig bijvoorbeeld je vliegticket kan kopen of je hotel kan boeken. Je kan ook speciale kredietkaarten met allerlei reisverzekeringen kiezen. Als je op jouw bestemming een auto wilt huren, moet je de waarborg ook bijna altijd met een kredietkaart kunnen betalen. Deze kaart kan dus van pas komen in vele situaties.

6. Activeer je kaarten voor het buitenland

Om veiligheidsredenen staan de meeste kaarten standaard uit voor transacties buiten Europa. Als je echter wat verdere oorden gaat opzoeken, moet je jouw betaalkaarten activeren voor het desbetreffende werelddeel. Vaak kan je dit simpelweg via de banking app of online applicatie.

7. Probeer af te dingen

In veel landen en culturen is het heel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Zeker buiten de westerse wereld rekenen de verkopers er bijna op. Als je rondloopt op een marktje of in souvenirwinkels zie je bijna nergens prijzen. Ook taxichauffeurs vragen vaak wat ze maar willen. Je moet dus vragen naar de prijs en vaak starten de verkopers met een veel te hoge prijs in vergelijking met de echte waarde. Dan is het aan jou om af te dingen tot een prijs die jou geschikt lijkt. Vergelijk zeker de prijzen in de buurt om te weten wat een gangbare prijs is. Vaak kan je tot wel de helft of minstens twee derde afdingen.

8. Dek je risico’s af

Hopelijk niet uiteraard, maar als je reist, kan je op heel wat risico’s botsen: je vlucht wordt geannuleerd, je bagage gaat verloren, je belandt in het ziekenhuis, je hebt een ongeval met je huurwagen, … Veel risico’s kan je gelukkig dekken met een reisverzekering. Verzekeringsmaatschappijen bieden vaak verschillende formules met diverse dekkingen aan, maar ook in je kredietkaart kunnen allerlei reisverzekeringen inbegrepen zijn. Controleer dit dus op voorhand zodat je geen twee keer betaalt voor dezelfde dekking.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info