Château de la Motte
De geschiedenis van kasteel ‘de la Motte’ gaat terug tot het midden van de 14de eeuw, toen er op deze plek een mottoren gebouwd werd door iemand van de plaatselijke adel. Het gebouw kende een wisselvallige geschiedenis van brand, verwoesting, plundering, heropbouw en uitbreiding. In de kelders van het huidige kasteel uit 1865 is nog een stuk van die oorspronkelijke toren te zien. Omheen het kasteel, langs de vijver en in het boomrijke park staan diverse beelden die allemaal het paard als thema hebben.
GPS: Mettekovenstraat 2, Groot-Gelmen (Sint-Truiden)
Gps-coördinaten: N 50°47’01.6” E 5°16’23.3”
Mettekoven
Enkele jaren geleden werd het dorpsplein van Mettekoven grondig onder handen genomen. Het eindresultaat is een heerlijke rust- en ontmoetingsplaats met grasvelden, zitbanken, hoogstam fruitbomen en parkeerplaatsen. Niet echt verwonderlijk dat de luisteraars van Radio 2 Limburg dit plein kozen als “het beste plein van Limburg”.
De eenbeukige Sint-Martinuskerk van Mettekoven vlakbij beschikt over kerkmeubilair dat nog grotendeels uit de 19de eeuw stamt. Op het kerkhof ontdek je enkele grafkruisen uit de 17de en 18de eeuw.
GPS: Mettekovenstraat, Groot-Gelmen (met kruispunt Bergstraat)
Gps-coördinaten: N 50°46’51.4” E 5°17’24.3”
Kasteel Hex
Het prachtige kasteel Hex staat bekend voor zijn rozentuinen en zijn moestuin met tal van oude groenten. Twee maal per jaar kan je hier terecht voor grootse rozenfestivals. Ook het kasteel is uniek door zijn decoratieve inrichting en meubilair. Alleen de tuinen zijn toegankelijk tijdens de rozenfestivals. Het kasteel dateert van de 18de eeuw en was een voormalig jachtverblijf van de prins-bisschop van Luik.
GPS: Hekslaan 53, Vechmaal (Heers), dit is de locatie met zicht op het kasteel
Gps-coördinaten: N 50°46’03.6” E 5°21’45.4”
Meer info: www.hex.be
Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk
De Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk van Wilderen bestaat uit twee bijzondere componenten. Ooit maakte de indrukwekkende romaanse toren (begin 11de eeuw) deel uit van een schans; een ogenschijnlijk veilige plek voor de parochianen in tijden van onrust en oproer. In het midden van de 19de eeuw werd een zaalkerk in neoclassicistische stijl aangebouwd. Met mooi eikenhouten kerkmeubilair, maar zelden geopend voor het publiek.
O.L.V. Kapel van de Ossenweg
De O.L.V. Kapel van de Ossenweg is opgetrokken in de laatgotische stijl, de oudste delen dateren van 1536-1538. In de 18de eeuw volgden er enkele verbouwingen. Ze is elke dag van het jaar open telkens van 8.00 u tot 19.00 u. Het Mariabeeldje dat hier vereerd wordt werd door een landbouwer gevonden toen hij met zijn ossenspan zijn veld aan het omploegen was. Het beeldje werd aan een eik gehangen t.h.v. een plaats waar een ossenstal zich bevond. Nadat de kapel een tijdje opgesloten stond, werden er vanaf 1842 opnieuw misvieringen gehouden. Je vindt er een piëta, artefacten boven het hoofdaltaar, een apostelbank uit 1613. Lees verder voor nog meer Haspengouw bezienswaardigheden.