Vooraleer je naar de ingang stapt, kom je voorbij een monumentale poort uit 1755. Ga het gebouw naast de poort om en je ziet een grote zuilengaanderij uit 1690. In deze gaanderij zie je resten van gevels (o.a. jaarsteen 1618 van de abdij, graf- en gedenkstenen uit de 16de tot de 19de eeuw. Op deze plek stonden een aantal kleine arbeidershuizen. Achteraan bevindt zich de toegang van het museum.
Op weg naar de tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping leer je aan de hand van infoborden en foto’s meer over de geschiedenis van de abdij het Zwijveke.
Aan de hand van voorwerpen, foto’s, documenten, … wordt getoond hoe er geleefd en gewerkt werd in het Dendermonde uit de 19de en 20ste eeuw. De politiek, het culturele leven, personen die een stempel drukten op het politieke leven van de stad, leefomstandigheden, belangrijke gebeurtenissen enz. O.a. over missionaris De Smet (de Grote Zwartrok) die je straks tijdens de wandeling nog ontmoet.
Uniek zijn een aantal authentieke schandpalen met kettingen. Hier werden medio 19de eeuw voor een aantal uren veroordeelden ‘te schande’ gesteld op de markt, met boven hun hoofd een bordje met daarop hun naam en de reden van veroordeling. Moet niet leuk geweest zijn.
De naam Zwijveke komt van het Romeinse ‘sueviacum’ wat betekent ‘woonplaats van Suevus’.
Zwijvekemuseum, Nijverheidsstraat 1, gratis toegang, elke werkdag van 9.00 – 12.00 u en 13.00 – 16.00 u.
Op maandag, zaterdag én zondag gesloten. Van april tot oktober wél open op zondag van 14.00-18.00 u.
In dezelfde gebouwen bevindt zich tevens het museumsecretariaat van de stad.