Wat zie je in Bordeaux?
Bordeaux heeft heel wat hoogtepunten. Waar je ook interesse voor hebt, in deze Franse stad krijg je het mooi geserveerd. Of het nu architectuur is, museale kunst, een voorliefde voor kerken, voor shopping of ... de bekende Bordeaux wijnen. Er is bij de renovatie goed nagedacht om het voor de bezoeker en bewoner uiteraard nog zoveel aangenamer te maken. De stad is meer autoluw gemaakt, de oevers langs de Garonne zijn aangepakt, het grijze en de grauwheid van Bordeaux vroeger is niet meer, leve het nieuwe Bordeaux.
De Garonne kronkelt zich als een slang rond en door de stad. Dankzij de rivier kende Bordeaux in de geschiedenis een bloeiperiode als havenstad, maar die 'hausse' ligt inmiddels al een tijdje achter de rug. Los- en laadkades kregen een andere look en zijn omgevormd tot een lange wandelpromenade. Op de Garonne varen nu vooral toeristenboten en meer en meer leggen cruiseschepen aan.
Aan schitterende bezienswaardige gebouwen en monumenten is geen gebrek in Bordeaux.De basiliek Saint-Michel die moet je zeker van dichtbij gaan bekijken, buiten en binnen. UNESCO zette de kerk op de Werelderfgoedlijst. De église Saint-Paul is mooier aan de binnenkant dan langs de buitenzijde.
Op de Place Pey-Berland kijk je naar de kathedraal: groot, een mix van bouwstijlen, portalen die je naar je smartphone doen grijpen om ze later te kunnen tonen op je schermpje.
De Porte Cailhau, eerder een triomfboog, de Porte de Bourgogne en de Porte de la Grosse-Cloche, allemaal stadspoorten uit vervlogen tijden maar gelukkig in bescherming genomen door cultuurliefhebbers. Nog meer bijzonder architecturaal vertoon is makkelijk te vinden in Bordeaux: het stadhuis, Grand Theâtre, op de Place du Parlement, in de Cours de l'Intendance, op de Allées de Tourny, enz.
Nood aan musea in Bordeaux? Mis dan het Musée des Arts décoratifs et du design niet. Het Musée des Beaux Arts is eveneens een aanrader.
Pleinen in Bordeaux? Ze liggen er in grote getale verspreid. Van intiem, cosy, gezellig tot bombastisch groot. Je komt er tijdens onze stadswandeling sowieso voorbij. Place de la Bourse, Esplanade de Quinconces, Place Pey-Berland, Place Saint-Pierre, Place du Parlement, Place Gambetta, Place du Chapelet e.a. Ze hebben allemaal één of meerdere bezienswaardigheden: een mooie kerk, een prachtige gevel, een monument, een toren, ...
De Bordeaux wijnen kan je selectief proeven in de vele wijnbars, wijnhuizen en op restaurant. Of je kan een museum bezoeken met de wijnen van Bordeaux als onderwerp. Maison du Vin is eerder een plek waar je met workshops alles over de wijnen kan proefondervindelijk ontdekken. Het Cité du Vin is een bezoekerscentrum, hip gebouw en een knappe invulling naar de huidige audio en visuele normen.
Superleuk shoppen in Bordeaux? Altijd eigenlijk, zelfs op zondag vind je méér dan 100 handelszaken (boetieks, grote winkelketens) geopend tussen 10 en 19.00 u. Telkens op de eerste zondag van de maand (behalve tijdens de maand augustus) is het tijdens 'Dimanche à Bordeaux' nóg gezelliger shoppen tussen 10 en 18.00 u, want dan is de auto niet toegelaten in een afgemeten zone. Voor meer details, klik hier.
Rariteiten in Bordeaux
Miroir d'Eau is een oppervlakte, in het verlengde van de Place de la Bourse, dat bijna altijd onder water staat. Hoe dat komt? Er staat een laagje water van maar twee centimeter op 3400 m² wat zorgt voor een waterspiegel waarin de tegenoverliggende gebouwen op het Place de la Bourse worden gereflecteerd. Soms is hete waterlaagje onbeweegbaar, soms borrelt het, soms hangt er een watergordijn door het verstuivend effect. Een bezienswaardigheid is het in elk geval.
Twee losstaande torens vallen op in Bordeaux. Er is de Tour St.Michel, met 114 meter de hoogste in Zuidwest Frankrijk, die naast de gelijknamige basiliek staat. De Tour Pey-Berland trekt de aandacht op de Place Pey-Berland. Beide torens kan je tegen betaling beklimmen.
Tramsporen maar geen tramdraden. De moderne trams in de stad krijgen hun voeding via de bodem maar jij kan zelf niet geëlektrocuteerd worden. Er zijn ook blauwe lijnen te zien, die het traject aangeven van de elektrische busjes. Ze hebben geen vaste halteplaatsen en stoppen op aanvraag. Koperen schelpen zijn er voor de bedevaarders naar Santiago de Compostela. De route loopt dwars door de stad langs de belangrijkste kerken.