Cathédrale Saint-André
Groots, monumentaal, imposant in een mengeling van stijlen is de beste omschrijving die je aan deze kathedraal kan geven. Dat ze historisch zeer belangrijk is moet blijken uit het feit dat ze voorkomt op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Wat je zeker moet gezien hebben is de dubbele Porte Royale met zijn beeldengroepen en het gotische koor.
Het is het grootste religieuze monument van Bordeaux (124 m lang, 18 m breed). De kathedraal werd ingewijd in 1096. Ze toont verschillende stijlen door elkaar. De westelijke gevel oogt heel karig zonder de minste franjes. Het is ook het oudste deel van de kerk. Helemaal anders is de noordelijke zijde met de centrale Portail royal. Let op de uitbeelding van ‘Het Laatste Avondmaal’ op het onderste gedeelte van de timpaan en Hemelvaart. Rechts ervan is nog een andere Portail royal, minder opvallend omdat die wat achteruit gedrongen ligt.Het zuidportaal ziet er iets massiever uit door de twee vierkanten torens. Let op de drie rozetten, de sierlijke bogen. Let op de grote steunberen en luchtbogen aan de zijkant om de muren van de kathedraal overeind te houden (helt lichtjes over naar de westkant).
Binnen valt de grijze kleur op wat een kille indruk nalaat. Merk het verschil tussen het romaanse schip en het gotische koor. De preekstoel met marmer bekleed uit de 18de eeuw, het koor (14de eeuw) met rondom de zijkapellen, het renaissance orgel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van het interieur. En je kan niet naast de onregelmatigheid zien van de steunberen en de luchtbogen om de stabiliteit te verzekeren.
Ook deze kerken bezichtigen
De église Saint Eloi vind je in de Rue St. James bij de Grosse Cloche. Opvallend zijn de drie portalen die identiek aan elkaar zijn. Zo lijkt het toch, maar de waarheid is dat één ervan origineel is en de twee andere zijn reconstructies, weliswaar uit 1828. Het belfort dat hier heeft gestaan, is helaas verdwenen. Binnen kijk je naar zeer mooie glas-in-loodramen.
Een Jezuïetenorde liet de église Saint-Paul bouwen, voltooid in 1676. Je komt ze tegen tijdens de stadswandeling in de Rue des Ayres. Opvallend is hier dat er geen zijbeuken zijn maar een langgerekt kerkschip. Langs de buitenkant is het niet veel speciaal, dus gaan we eens binnengluren. Daar is een beeldengroep een blikvanger, het l'apothéose de Saint-François-Xavier, een prachtig werk van Guillaume Il Coustou. Het bevindt zich in het hoogkoor.
De église Saint-Pierre op de Place Saint-Pierre dateert uit de 15de eeuw, maar het huidige aanzicht is het resultaat van een renovatie in de 19de eeuw. Enkel het portaal is nog origineel. De Notre Dame op de Place du Chapelet is een vroegere kapel van de dominicanen. Ze heeft een zeer fraaie barokgevel met een reliëf waar de H. Maria op prijkt. Ze is niet veel open.