Elzasser wijnen
Het totale wijnbouwgebied telt 11.000 hectare, allemaal verdeeld in kleine percelen van gemiddeld 9 are. Iedere wijnbouwer beschikt gemiddeld 70 are. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.
In de Elzas kent men verschillende soorten wijnbouwers:
- Propriétaires viticulteurs: deze wijnbouwers (20%) doen alles zelf: van de druivenstok tot de wijnverkoop.
- Eigenaars van een klein stukje grond: zij onderhouden dit in hun vrije tijd of verhuren het. Dikwijls verkopen ze de druiven aan handelaars of verbouwers. Steeds is hier grote discussie over de prijzen, die worden vastgelegd door een commissie.
- Coöperative viticole: de eigenaars die hiervan lid zijn leveren de druiven aan die organisatie die zorgt voor de bereiding en verkoop van de wijnen (30 %);
- Producteurs-négociants: dit zijn eigenaars van wijngaarden die ook druiven of losse wijnen opkopen van anderen. Zij bieden alle variëteiten aan, van duur tot goedkoop. Zij hebben ongeveer 50 % van de wijnhandel in handen.
In de Elzas produceert men witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort. Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d'Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewürtztraminer, Tokay d'Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Geen speciale wijn, doch wordt veel gedronken in drankgelegenheden. Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.
Meer informatie over de Elzasser wijnen: www.vinsalsace.com