Wat deed Karel de Grote in Aken?
Karel de Grote liet in 778 zijn palts (koninklijk paleis) bouwen,
zijn meest geliefde residentie en epicentrum van het Karolingische Rijk. Van de
Aachener Paltz is inmiddels al veel verdwenen. Uit het paltz is onder meer het stadhuis uitgebouwd. Het huidige Katschhof-plein toont de contouren van de
centrale binnenplaats van de paltz. Karel
de Grote gaf opdracht tot de bouw van de Mariakerk, later uitgebouwd tot de Dom.
Bij een bezoek aan Rome werd hij door de paus tot keizer gekroond in 800. Oorlogszuchtig als hij was, wist hij zijn rijk fors uit te breiden. Hij was heerser over het Frankische Rijk dat een groot deel van het huidige West-Europa omvatte. Maar hij deed meer dan oorlogje voeren. Hij had ook een zwakte voor vrouwen. Zo stapte hij vijf keer in het huwelijksbootje en had ook nog tijd voor een aantal buitenechtelijke affaires.
Maar
laten we vooral Karel de Grote herinneren als de persoon die ijverde voor het
leren schrijven, de aanvaarding van een gemeenschappelijk christelijk geloof. Tevens
onderhield hij goede banden met andere culturen en nodigde hij vaak geleerden
bij hem uit. Karel de Grote stierf op 28 januari 814 in Aken. Zijn tombe
bevindt zich in de keizerskapel van de Dom.
Karel de Grote stierf op 28 januari 814 in Aken. Van 936 tot 1531 werden in de kathedraal (Dom) dertig prinsen tot keizer van het Duitse Rijk gekroond. In 1562 verloor het zijn privilege en gebeurde de kroning voortaan in Frankfurt. Toch bleef Aken een politiek belangrijke rol spelen, zo werden er hier van 1668 tot 1748 belangrijke vredesverdragen getekend.
Onze stadswandeling Aken brengt je langs bijna alle bezienswaardigheden in verband met
Karel de Grote in Aken. Wie zich nog meer wil verdiepen in zijn
geschiedenis kan hiervoor terecht op www.route-charlemagne.eu
Centre Charlemagne
Centre Charlemagne is het stadsmuseum dat ongeveer op de plek staat waar tijdens de middeleeuwen een gerechtsgebouw zich bevond, toen tussen de Mariakerk (huidige Dom) en de Koningshal (nu stadhuis). Het huidige gebouw kwam er eind de jaren 60 van de vorige eeuw. De expositieruimte omvat zowat 800 m². De vaste collectie toont de geschiedenis van de Aken met uiteraard daarbij veel aandacht aan Karel de Grote. Je wordt geïnformeerd over de periode vanaf de eerste nederzettingen (5e eeuw v.C. over de tijdsperiode onder Karel de Grote, de middeleeuwen, de barokperiode met nadien het Aken als kuuroordstad tot het moderne Aken.