Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal verwaarloosd. In 1822 werd de kerk opnieuw in ere hersteld. Ze is aantrekkelijk door de mooie kunstwerken, o.a. de bisschoppelijke zetel in wit marmer met aan de zijkanten de zinnebeelden van de evangelisten uit de 13e eeuw, een aangrijpende 16e eeuwse Christus, talrijke fresco's en schilderijen.
Rocher des Doms
Dit is het hoogste punt van Avignon. Hierrond stichtten de eerste volkeren een leefgemeenschap. Keizer Augustus was van plan om hier een tempel te bouwen opgedragen aan de noordenwind. Wat eens een woeste door de wind geteisterde rots was, is nu een prachtige tuin met vijvertjes, beelden en mosrijke kunstmatige grotten. Aan de rand van de rots heeft men een prachtig zicht op de Rhône en Rhônedelta met o.m. de Mont Ventoux. In een andere hoek zie je de toren van Philip de Schone en Villeneuve-lès-Avignon. Kan vrij bezocht worden. Aan de fontein in de rots kan je drank en gebak kopen en zijn er openbare toiletten.
Place de l'Horloge
Dit is een mooie, aangename, verkeersvrije plaats in het centrum van Avignon, omringd door talrijke café's, het theater en het Hôtel de Ville met de Tour de l'horloge. Een geschikte locatie om onze gratis reisgids te lezen. Het Hôtel de Ville heeft een strenge 18e eeuwse constructie. De toren is een laatgotisch overblijfsel van een klooster. Het wordt ook wel eens de Tour de Jacquemart genoemd naar het carillon in de torenspits met twee bewegende figuren die de uren slaan.
Eglise Saint-Didier
Deze gotische kerk in typische Provençaalse stijl werd gebouwd in de 14de eeuw. Belangrijk in deze mooiste kerk van Avignon is het retabel van de Kruisdraging aan het hoofdaltaar (1478). Het is van de hand van de Italiaanse kunstenaar Francesco Laurana. Twee schilderijen in deze collegiale kerk zijn van de hand van Simon de Châlons (+1568, Frans schilder van de Champagnestreek): de "Geseling" en de "Nederdaling van de Heilige Geest". Misschien toch wel interessant en totaal ongewoon is de snelle bouw van deze kerk: gestart in 1355 en afgewerkt in 1359.