Place du Parlement
Op de Place du Parlement bevinden zich veel restaurants en terrasjes. Misschien welgekomen voor een adempauze. Dit plein, de voormalige Marché Royal, is aangelegd in de tweede helft van de 18de eeuw. De gebouwen hebben uniforme gevels wat men de Bordelese rocaille stijl noemt. De oostelijke zijde van het plein dateert uit de 19de eeuw. Zoek de details van de ‘rocaille bordelais’: de koppen boven de ramen van de eerste verdieping, de smeedijzeren balustrades, de decoratieve motieven boven de ramen van de tweede en derde verdieping. De fontein is een ontwerp van Louis Carros in een weelderige stijl uit het tijdperk van het Tweede Keizerrijk , 1852-1870.
Place Saint-Pierre
Heel leuk uitziend pleintje ideaal om even tot rust te komen. Kijk rustig eens naar de huizen. Verschillende van de gevels zijn opgetrokken tussen de 16de en 19de eeuw. De kerk Saint-Pierre op dit plein is gebouwd op funderingen van een Gallo-Romeinse poort. Origineel dateert ze uit de 15de eeuw doch in de 19de eeuw kreeg ze een grondige remake. Enkel het portaal is nog origineel. Rond het plein liggen schaduwrijke straatjes met namen die naar oude ambachten verwijzen zoals o.a. rue des Argentiers, Chai des Farines.
Place Gambetta
Het plein kenmerkt zich door een eenvormige architectuur met huizen stijl Louis XV, met arcades op het gelijkvloers en mansardekamers in het dak. Ook dit plein maakte deel uit van de verfraaiingswerken uit de 18de eeuw toen Bordeaux compleet van uitzicht veranderde. De intendant Tourny wou een plein creëren met gelijk uitziende huizen er rond.
Het parkje dat er ligt, bestond vroeger niet. Toen was het plein volledig geplaveid.In een uithoek staat (verbinding met de Rue Fouffard) staat een monumentale stadspoort, de Porte Dijeaux. Deze bood toegang tot de stad langs de westelijke kant. Merk bij de versieringen op de poort een hoofd van Neptunus, de wapenschilden van Bordeaux.
Esplanade des Quinconces
Dit is het grootste plein van West-Europa met zijn 12 ha. Het plein vormt een buffer tussen het historische Bordeaux en de Chartrons wijk. Het fort Trompette uit de 15de eeuw zal je hier niet meer zien want het werd gesloopt in 1816.
Op het plein kan je onmogelijk naast het majestueuze Monument aux Girondins kijken. Het bestaat uit brons, 54 m hoog, ingehuldigd in 1902 ter nagedachtenis van de vermoorde Girondins tijdens de Franse Revolutie. Zij trokken naar Parijs om er lobbywerk te verrichten met de bedoeling om voor Bordeaux meer vrijheden te bekomen. Hun actie moesten ze bekopen met de dood. Let op de prachtige figuren van de fonteinen.
Op het plein staan nog enkele andere beelden onder meer van de twee beroemdste beleidsmannen van de Gironde: Montesquieu en Montaigne. Je vindt er ook twee kolommen met boven de sokkel boegdelen van schepen (verwijzend naar overwinningen op zee) en ankers. Op de top staan standbeelden verwijzend naar de handel en navigatiewetenschap, een link naar het bloeiende havenverleden.
Over Place de la Bourse en Place Pey-Berland lees je op een andere pagina.
Verder komen we tijdens de stadswandeling ook nog langs Place Bir-Hakeim (bij de Porte de Bourgogne uit 1750 die de officiële toegang vormde voor wie uit Parijs kwam ), Place Meynard, Place Fernand Lafargue (een rustig en charmant pleintje). Langs Place Saint-Projet, Place Camille Jullian, , Place de la Comédie (het theaterplein met het neoklassieke Grand Théâtre of Opera), Place des Grands Hommes (met een winkelcentrum Marché des Grands Hommes), Place du Chapelet (met de kerk Notre-Dame), Place Jean Jaurès.
Wil je er nóg een pleintje bij, dan moet je bij de Porte Cailhau even onder deze poort doorstappen, dus even het traject verlaten van de stadswandeling. Zo beland je dan op Place du Palais.