Kenmerkend in zowel architectuur, schilderkunst, grafische kunst (affiches) als meubels, glaswerk, sieraden, … is de asymmetrie, de toepassing van sierlijke lijnen. Als inspiratiebron diende vooral de natuur wat zich illustreert door o.a. de vele planten- en bloemenmotieven en afbeeldingen van vogels. Het was vooral een kunstvorm die de rijkere burgerij aansprak. Voor de gewone man in de straat waren de kunstvoorwerpen dikwijls veel te duur.
Victor Horta (1861-1947) en Henry Van de Velde (1863-1957) drukten voornamelijk in België hun stempel terwijl Alfons Mucha, Henri de Toulouse Lautrec, Gustav Klimt, Otto Wagner, Charles Rennie Mackintosh, Peter Behrens, Louis Tiffany en Antoni Gaudi internationaal bekende kunstenaars zijn.
Art-nouveaugebouwen vind je o.a. in Michel Angelolaan, Ambiorixsquare, Clovislaan, Philips de Goedestraat.
Cauchiehuis
Dit was de eigen woning van architect, kunstenaar en interieurontwerper Paul Cauchie (1875-1952) en zijn echtgenote Carlina Voet (1875-1969), die vooral schilderde. Het mag ongetwijfeld gerekend worden tot één van de meesterwerken van de art nouveau stijl. Cauchie gaf het gebouw een dergelijke opvallende gevel, versierd met sgraffito (een techniek verwant aan de fresco), dat het wel móest opvallen. Het lijkt wel een reusachtige reclameaffiche. En laat dat net zijn bedoeling geweest zijn om de verkoop van zijn werken subtiel te stimuleren.
Na de dood van het kunstenaarsechtpaar en de verwaarlozing door hun dochter, redde het echtpaar Guy en Léona Dessicy, passionele aanhangers van art nouveau, het van een gewisse afbraak. De plannen om hier het Kuifjemuseum onder te brengen waren reeds vergevorderd maar sprongen toch op het laatst af. Het Cauchiehuis werd alsnog ingericht als museum maar dan met de voornaamste werken van zijn voormalige bewoners Paul en Carlina. Meer info op www.cauchie.be