Onder de Place de la République bevindt zich één van de mooiste metrostations van Lille. Het station République - Beaux-Arts heeft een bijzondere architectuur, die door Gilles Neveux werd ontworpen. Dankzij de 'krater' in het centrum van de Place de la République, komt er heel wat natuurlijk licht binnen in het ondergrondse metrostation. In het metrostation zelf kan je heel wat (reproducties van) kunstwerken zien, die in het beroemde Palais des Beaux Arts hangen.
Bezienswaardigheid op de Place de la République: de Préfecture
Op de Place de la République vind je de Préfecture (commissariaat). Dit indrukwekkend paleis voor de préfect werd van 1865 tot 1905 gebouwd, naar het ontwerp van Charles Marteau. Félix Huidiez tekende voor het beeldhouwen van de frontons en de tuinen werden ontworpen en aangelegd door Georges Aumont. De Préfecture werd in een typische 'H-vorm' gebouwd, met een u-vormige binnenkoer langs de kant van de Place de la République en de tuinen aan de andere kant. In de Préfecture woonde de préfect met zijn gezin en ontving hij hooggeplaatste gasten. Er waren ook tal van vergaderzalen en kantoorruimtes voor de uitoefening het ambt, alsook een prachtige feestzaal, die uitgaf op de tuin.
Niet te missen bezienswaardigheid: Palais des Beaux Arts
Rechts op het plein staat het Palais des Beaux Arts / Paleis voor Schone Kunsten, één van de rijkste musea van de streek en het tweede belangrijkste van Frankrijk na het Louvre. Dit museum is een bezienswaardigheid die je echt moet gezien hebben tijdens je citytrip Lille!
Hier zie je vooral schilderijen van de Vlaamse Primitieven, de Vlaamse School uit de 17e eeuw, de Hollandse School van de 17e eeuw, de Franse School van de 17e tot de 19e eeuw, de Italiaanse en Spaanse School, de Impressionisten en de hedendaagse schilderkunst. De vaste collectie van het Palais des Beaux Arts omvat ruim 650 schilderwerken, waaronder werken van Barthel Bruyn, Van Hemessen, Rubens, Van Dyck, Jordaens, David, Chardin, Delacroix, Courbet, Puvis de Chavannes, Monet, Sisley, Seurat, Veronese, Tintoretto, Bassano, Goya, Greco, Ribera... en nog zovele meer. Op de begane grond vind je beeldhouwwerken van onder andere Pajou, David d’Angers, Carpeaux, Camille Claudel en Rodin, en andere kunstvoorwerpen. Het museum heeft ook een collectie van 4.000 tekeningen en schetsen, waaronder 30 tekeningen van de hand van Raphael.
Dit museum is gehuisvest in een al even imposant 19e eeuws gebouw. Tijdens de renovatie, die in 1997 werd beëindigd, werd de tentoonstellingsruimte van het Paleis voor Schone Kunsten vergroot van 15.000m² tot 22.000m². Dit was mogelijk omdat de kelderverdieping werd omgebouwd tot expositieruimte, waar je nu de middeleeuwse en Renaissance-collecties kan bezichtigen. Er is ook een zaal voor schaalmodellen, een hal voor tijdelijke tentoonstellingen, een auditorium, een bibliotheek en een ruimte voor het geven van pedagogische workshops.
Bezoek voor meer informatie over de bezoekuren en de actuele exposities de website: www.pba-lille.fr.