De oorsprong van de Fado
De één schrijft dat de Fado in Lissabon zijn oorsprong kent uit het klaaglied dat de Moren zongen toen ze Portugal moesten verlaten. Anderen beweren dat het afkomstig zou zijn van de troubadours. Het blijft een raadsel, net zoals de reden waarom de fadista in het zwart gekleed zijn. Wel is zeker dat de Fado vroeger alleen in de armoedige kroegen van Portugal werd gezongen. De zangkunst ontstond dan ook in arme wijken als Alfama en Bairro Alto. De gevoelens die achter de Fado schuilgaan zijn over het algemeen triest. In Portugal zelf omschrijven ze het met het woord 'saudade', waarvoor echter geen exacte vertaling voor bestaat. 'Saudade' beschrijft een mix van verlies, gemis, afstand en liefde.
In de loop van de 20e eeuw werd Fado een erkende zangkunst die nu nog vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden. In de wijk Alfama kan je tijdens de citytrip Lissabon een bezoek brengen aan het Casa do Fado (Museu do Fado).
Museu do Fado
Het mooie museum Museu do Fado, aan de oever van de Taag in Lissabon, vertelt niet alleen over de geschiedenis van deze muziek, de grootste fadozangers, de fadista en de beroemdste fadohuizen. Ook dompelt Museu do Fado haar bezoekers helemaal onder in een romantische, nostalgische sfeer, zoals je dat alleen in een museum in Portugal kan aanvoelen.
In het Museu do Fado is het mogelijk om in het prachtige decor van een oude Fado-herberg naar de beroemdste Fado-liederen te luisteren en helemaal weg te dromen tijdens jouw citytrip Lissabon. Wil je die Fado-romantiek vanuit Lissabon mee naar huis nemen? Neem dan één van de cd’s uit de uitgebreide collectie mee.
Museu do Fado is gelegen aan het plein L. do Chafariz de Dentro (net buiten de wandelroute in de wijk Alfama). Meer info vind je op www.museudofado.pt.
Restaurants vol Fado in Bairro Alto
Tijdens je citytrip Lissabon is het zeker ook een aanrader om restaurantjes in Bairro Alto te bezoeken. In deze wijk vind je veel authentieke restaurantjes, waar je je 's avonds kan laten omringen met Fado-muziek en fadista.