Reeds in de 17e eeuw werd het opengesteld voor het publiek. Zo'n 100 jaar later werd het 11 hectaren grote meer, de Serpentine, aangelegd. Stilaan werd het een domein waar vele festiviteiten plaats vonden. Het park is nog altijd eigendom van de Britse koninklijke familie. Je vindt er diverse gedenktekens, waaronder de herdenkingsfontein voor Prinses Diana.
In 1851 was het de locatie van een grote internationale tentoonstelling georganiseerd door koningin Victoria, ter ere van de industriële revolutie. In 1872 ontstond Speaker's Corner en vanaf dan werd het park verder uitgebouwd als de ontspanningsplaats bij uitstek voor de Londenaars.
Meer info: www.royalparks.org.uk
St-James's Palace en park
St. James's Palace werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van Hendrik VIII. Behalve het poortgebouw zijn de andere delen van begin de 19e eeuw. Het is ooit een koninklijke residentie geweest vanaf 1698 tot 1820 toen Buckingham Palace deze functie overnam. Niemand van de koninklijke familie heeft er zijn officiële verblijfplaats. Het is vooral in gebruik als administratief centrum van het koninklijk hof. Soms is het gebruikt voor officiële plechtigheden.
Het park waar we eerder al even binnen zijn gelopen is het St-James's park. Dit is het oudste koninklijke park van Londen en stamt uit de tijd van Hendrik VIII (18e eeuw), net zoals het gelijknamige paleis. Het is in de loop der eeuwen wel eens van uitzicht gewijzigd. Het meertje in deze Engelse tuin maakt het tot een van de meest idyllische plekjes van het stadscentrum.
Kensington Gardens
Je bent nu in Kensington Gardens. Eigenlijk vormen deze twee parken één groot geheel, vroeger heette dit deel ook Hyde Park. Toen de koninklijke familie in de 18e eeuw verkoos om in Kensington Palace te wonen, werd Kensington Gardens afgesloten voor bezoekers. Het grote meer dat een verlengde is van de Serpentine kreeg hier de naam 'The Long Water' mee. Er is nog een tweede meer aangelegd, de Round Pound, in het begin van de 18e eeuw.
De Serpentine Gallery
De Serpentine Gallery was een voormalig theehuis uit het begin van de 20e eeuw. Sedert 1970 is het een museum met moderne en hedendaagse kunst. Het bezit een vaste kunstcollectie maar is vooral geliefd voor zijn tijdelijke en soms gewaagde tentoonstellingen.
Meer info: www.royalparks.org.uk
Albert Memorial
Albert van Saksen-Coburg was de echtgenoot van koningin Victoria (regeerde van 1837 tot 1892). Hij stierf in 1861 en was zeer geliefd. Hij had de grote tentoonstelling van 1851 georganiseerd en ondersteunde vele kunstprojecten. Koningin Victoria liet dit monument ter ere van haar prins Albert oprichten, het werd ingehuldigd in 1872 en ongeveer dezelfde periode als de opening van de Royal Albert Hall. Deze evenementenhal verwierf bekendheid door de Proms sedert de Tweede Wereldoorlog.
Dierenkerkhof
Hier wacht je een verrassende bezienswaardigheid, maar het is niet zo eenvoudig om het te zien. Achter het huisje aan het hekken ligt een eeuwenoud dierenkerkhof met honderden kleine zerkjes, kriskras door elkaar. Daarvoor moet je naar het hekken stappen dat aan de zijkant ligt van het huisje. Ga ook even de straat links in want dan kan je door de haag nog beter de omvang zien van dit kerkhofje.
Niet alleen nu maar ook in de 19e eeuw, tijdperk van koningin Victoria, waren de Londenaars gehecht aan hun huisdieren. Deze begraafplaats zou dateren van 1880 en werd gesloten in 1915 omdat er reeds meer dan 300 dieren werden begraven. Honden, katten, vogels en zelfs een aap kregen hier een laatste rustplaats.