De basiliek werd gebouwd tussen 1872 en 1884 als dank omdat de Pruisische legers de stad Lyon niet zijn binnengevallen in 1870. Hetzelfde gebeurde trouwens in Parijs met daar de bouw van de basiliek op Montmartre. De torens hebben een hoogte van 48 meter en bovenaan de voorgevel zijn de twee beloftes aan Onze-Lieve-Vrouw uitgebeeld: links na de pestepidemie en rechts na de Frans-Pruisische oorlog.
Eerst werd er voor O-L-Vrouw een kapel gebouwd in de 12de eeuw. In de 16de eeuw komt er een nieuwe en degene die we nu rechts van de basiliek zien dateert van halfweg de 18de eeuw. Het vergulde Mariabeeld werd bovenop de kapel geplaatst op 8 december 1852. Maria wordt als beschermheilige aanbeden sinds 1643 toen de stad door een pestepidemie werd getroffen. Momenteel zijn zowel 8 december alsook 8 september feestdagen in dit bedevaartsoord.
Rijk interieur
De basiliek Notre-Dame de Fourvière is niet alleen een zeer imposant bouwwerk geworden maar bezit eveneens een zeer rijk gedecoreerd interieur. Als je de kerk binnenstapt doe je dat via de hoofdingang aan de voorgevel. Opvallend in de basiliek zijn de vele mozaïeken. Ze handelen over drie thema's: de geschiedenis van de kerk, van Frankrijk en van Onze-Lieve-Vrouw. Het plafond is prachtig gedecoreerd. Ook de glas-in-loodramen verdienen de aandacht net als het houtwerk, het marmer, de vergulde versieringen, …
Crypte
Halfweg de kerk stap je dan via een monumentale ingang naar de crypte. De crypte werd in dezelfde periode gebouwd ter ere van de Heilige Jozef. Aan de rechtermuur hangt een moderne mozaïek van 23 m² van Larissa Perekrestova, een kunstenares uit Odessa, over de bedevaart naar Santiago de Compostela. Deze basiliek ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Chapelle de la Vierge
Zoals al vermeld was deze pelgrimskapel het eerste kerkgebouw op dit plein. Rond het vergulde altaar en op de zijmuren hangen tientallen bedankingsplakkaten. Links in de kapelgang kan je via trappen ook naar de crypte. Handig omdat tijdens misvieringen je immers niet via de ingang ín de kerk naar de crypte kan.
Alle beschreven kerkgebouwen zijn gratis te bezoeken. Enkel het museum, naast de pelgrimskapel, is betalend. Tussen de pelgrimskapel en het museum kan je naar een ander fantastisch mooi uitzichtpunt over de stad. Links bevindt zich de kapel gewijd aan Saint Thomas uit Canterbury. Dagelijks te bezoeken tussen 8.00-18.00 u.
Musée d'Art Religieux de Fourvière
In dit museum verneem je meer over de bouw van de basiliek en de verering van Onze-Lieve-Vrouw. Er staan heel wat kunstvoorwerpen en herinneringen aan de vele bedevaarders. Er vinden ook tijdelijke tentoonstellingen plaats. Op zondagvoormiddag is het museum gesloten. Meer info www.fourviere.org