Palacio Real Madrid en bezienswaardigheden in de buurt

Koop je tickets voordelig vooraf en vermijd wachtrijen bij het Palacio Real

In de 9de eeuw stond hier nog een Moors fort. Om de zuidwaarts gelegen stad Toledo te beschermen werden een reeks forten opgetrokken. Daaruit ontstonden later de paleizen. Een deels houten paleis werd in 1537 opgetrokken door de Habsburgers. Vanaf 1561, toen Madrid hoofdstad werd, kwam het koninklijke hof naar hier. Een groot gedeelte werd door brand verwoest in 1734. De heropbouw gebeurde in een mix van Versailles stijl (Bourbon koning Filips V) en Italiaanse (om tegemoet te komen aan de zin van zijn Italiaanse vrouw Isabella).   Lees meer

Na een tijdje doen de ogen pijn van zóveel schittering.
Koop hier je ticket voor Palacio Real

Het complex staat op een heuvelrug en is gebouwd in kalksteen en graniet. Na amper 17 jaar bouwen stond het er in 1755. Via het bezoekerscentrum kom je het paleis in. Maar vooraleer je in de zalen binnenstapt, moet je eerst over het Plaza de la Armeria. Een wijds binnenplein dat omzoomd is met arcadebogen, het bezoekerscentrum, de museumshop, de wapenzaal, …

We hebben ze niet kunnen tellen maar dit optrekje telde ooit maar liefst 2800 kamers. Zestien zalen zijn toegankelijk voor het publiek. Je bent verplicht een met pijlen uitgetekend parcours te volgen, maar dat brengt je sowieso in de zalen die te bezoeken zijn. Verwonder je en bewonder de statietrap, de standbeelden, de tapijten, kroonluchters, … 
Neem eens een kijkje bij de fresco’s in de ‘Salon de los Alabarderos’ (zaal van de hellebaardiers). Ben je nog nooit in een porseleinen ruimte geweest, dan zal je je ogen uitkijken in de ‘Sala de Porcelana’. Wapenliefhebbers zullen zeker een bezoekje brengen aan de ‘Real Armeria’. De monarchen hielden ook van schilderijen, getuige de aanwezigheid van werken van Goya, Velazquez en Caravaggio. Je komt in de slaapzaal, de zaal waar de koningen zich omkleedden, de fantastische banketzaal, de Stradivariuszaal waar je de kostbaarste collectie van Stradivarius violen en cello ter wereld kan zien. De koninklijke kapel, Capilla Real, moet niet onderdoen voor de religieuze gebouwen elders in Madrid. De Gasparinizaal toont ongelofelijke pracht aan chinoiserie.

Sinds 1931, troonafstand van koning Alfons XIII, vervult het niet langer meer de functie van koninklijk hof.
Nu enkel nog gebruikt voor ceremoniële gelegenheden. De in 2014 afgetreden koning Juan Carlos I heeft hier dus nooit gewoond. Hij verkoos met zijn Sofia voor een optrekje in West-Madrid, Palacio de la Zarzuela. Koop je tickets vooraf om lange wachtrijen te vermijden of zelfs niet eens binnen te mogen. Je krijgt bij aankoop een tijdslot toegewezen. Meer informatie.

Leuk meegenomen is dat je als EU-ingezetene van april tot september op woensdag en donderdag na 18.00 u gratis binnen mag. Dan is er bezoekuur tot 20.00u. Van oktober tot maart is dat telkens op woensdag en donderdag na 16.00 u en sluiten de deuren om 18.00 u. Wat betekent dat je dus twee uur de tijd hebt om de 16 zalen te doorlopen die toegankelijk zijn voor het publiek. Eigen ervaring leert dat dit best mogelijk is. De voorwaarden voor gratis toegang kunnen op elk ogenblik wijzigen of geannuleerd worden buiten het medeweten van de redactie, deze informatie is dus duidelijk onder voorbehoud.
Foto’s nemen mag niet overal. Mocht je dat soms vergeten, dan zullen strenge bewakers je er wel attent op maken. 

Plaza de Oriente

 Dit plein werd aangelegd tijdens de regeerperiode van Joseph Bonaparte, broer van, in het begin van de 19de eeuw. Hier stond het volk samen om te luisteren naar wat koningen vanop de balkons van het paleis te zeggen hadden. Ook generaal Franco sprak hier geregeld de menigte toe. Eigenlijk is het nu meer een park dan een plein. Een rij grote standbeelden van koningen vormt een fraaie ‘haag’. De bedoeling was om die standbeelden op de dakrand van het paleis te plaatsen maar ze bleken te zwaar. In het midden staat het ruiterstandbeeld van Filips IV. 

Vanop deze plek heb je een goed overzicht van het koninklijk paleis. 

Rechts van Plaza de Oriente zie je het Teatro Real, de opera. Het gebouw werd afgeleverd halfweg de 19de eeuw in opdracht van Isabella II. Het stond bijna 80 jaar gesloten wegens zware bouwkundige problemen. Sedert eind vorige eeuw is het terug geopend als een hypermodern theater met een prachtig en weelderig interieur.

Jardines Sabatini

 Je krijgt er een mooi uitzicht op het paleis. Openbaar toegankelijk, weliswaar tot een bepaald uur. Raadpleeg de uren bij het hekken.

Monasterio de la Encarnacion

 Een augustijnenklooster, opgericht in opdracht van de vrome koningin Margarita in 1611. Het klooster bevat schilder- en beeldhouwwerk uit 17de en 18de eeuw, dat nog door enkele kloosterzusters is bewoond. Je kan het enkel met een gegidste rondleiding bezoeken. Meer info: www.patrimonionacional.es  

Reviews en beoordelingen Palacio Real

Heb je zelf tips of opmerkingen over Citytrip Madrid: Palacio Real? Plaats je beoordeling

Jef Willemsens30 juli 2019

Het paleis is volgens de officiële website gratis te bezoeken van maandag tot donderdag en niet enkel op woensdag en donderdag.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info