Passeport Monaco
Superhandig is het Passeport Monaco. Hiermee krijg je gratis toegang tot nagenoeg alle musea en bezienswaardigheden, alsook attenties in hotels waar je verblijft. Bij je reisdocumenten zal je zo’n rood mapje vinden met allemaal bonnetjes. Let op bij het afscheuren dat de goudkleurige zegel steeds zichtbaar is, anders verliest het zijn geldigheid. Bij het printen komt die zegel soms net even over de af te scheuren strook. Daarom is het aan te raden steeds het volledige carnet bij te hebben.
Is het nu Monaco of Monte-Carlo?
Officieel is de benaming ‘Principauté de Monaco’, letterlijke vertaling: ‘Prinsdom Monaco’. Sommigen maken daar ‘vorstendom’ van maar dat is fout want het is een prins die aan het hoofd staat en dat is nu Prins Albert II. Monaco bestaat uit vier delen: Fontvieille, Monaco-Ville, La Condamine en Monte-Carlo. Dus … Monte-Carlo is een deel binnen het Prinsdom Monaco. Op de volgende bladzijde vind je een kaartje met de locaties van die stadsdelen.
Fontvieille is het nieuwste deel en werd eind vorige eeuw gewonnen op de zee, dus opgespoten. Monaco-Ville is de rots waar alles begon in 1297. Ten noorden ligt La Condamine, de haven zowel voor cruiseschepen als jachtboten. Nog noordelijker ligt dan het stadsdeel Monte-Carlo. Monaco heeft ten noorden daarvan nog een strand aangelegd: Larvotto. Dat is bijna het meest noordelijke punt. Monaco is op z’n langst iets meer dan 3 km en op z’n breedst 1 km.
En de Monegasken?
De échte Monegasken die wonen in het stadsdeel Fontvieille en Monaco-Ville alhoewel ook daar meer en meer inwijkelingen een appartement huren of kopen. De Monegasken zijn ongeveer met 5000. Monaco telt in totaal wel 30.000 inwoners, de toeristen niet meegerekend. Shoppen en uitgaan doen de meeste Monegasken in Fontvieille. Er zijn daar heel wat winkels en een groot shoppingcentrum met normale prijzen. De sfeer is er gezellig en ver weg van het mondaine.
Hoe is zo’n klein staatje ontstaan?
Alles begon in 1297 door Francesco Grimaldi die de rots van Monaco-Ville innam. Diezelfde familie Grimaldi heerst nu nog over Monaco. Deze regio behoorde tot Genua en werd bestuurd door de Ghibellines, politieke tegenstanders van de Grimaldi’s die ook in Genua woonden. De familie Grimaldi werd echter door de Ghibellines verbannen in 1295. Ze lieten zich niet zomaar doen en namen dan in 1297 de rots van Monaco in.
Tussen eind 1297 en 1529 werd het Prinsdom Monaco met wisselend succes verdedigd. Daarbij werd de zelfstandigheid van Monaco wel erkend maar het mini-staatje bleef toch onder ‘bescherming’ staan van een ander land zoals Frankrijk, Spanje of Sardinië. Het jaar 1860 was een keerpunt. Monaco was toen reeds zeer verzwakt. Prins Charles III is toen zijn prinsdom beginnen opbouwen.
Zijn zoon Albert I, wetenschapper en oceanograaf, zette zijn groot werk verder. Het was Albert I die de banden met Frankrijk vriendschappelijk maakte in plaats van ‘onder bescherming’ te staan. Zijn zoon Louis III was een overgangsfiguur tijdens de woelige oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij leerde vooral zijn zoon Rainier III op die het werk van zijn grootvader Albert I voortzette. Hij heeft Monaco gemaakt tot wat het nu is. Een klein beetje groter (met Fontvieille) en succesvol. Hij stierf in 2005 en werd opgevolgd door zijn zoon Albert II. Die wil vooral zijn stempel zetten als ecologische prins en misschien ook een beetje zijn imago als eeuwige playboy kwijt. Hij is gehuwd met Charlene Wittstock in 2011.