Een opvallende bezienswaardigheid in het centrum van Parijs
In 1744 beloofde koning Lodewijk XV dat, als hij zou herstellen van zijn ernstige jichtaanval, hij een nieuwe kerk zou laten bouwen op de plek waar eerst een oude abdij had gestaan. De koning herstelde en hij hield zich aan zijn belofte. Alhoewel de funderingen al in 1758 gelegd waren, werd de kerk pas in 1789 voltooid. Het Panthéon is een indrukwekkend gebouw. Met afmetingen van 110 meter lang bij 84 meter breed en 83 meter hoog is het een opvallende bezienswaardigheid midden in het centrum van Parijs. Het Panthéon is gebouwd in neoclassicistische stijl, wat onder andere terugkomt in de enorme zuilen. Na de Franse Revolutie kreeg de kerk een nieuwe functie, namelijk als mausoleum voor beroemde Fransen. Sinds 1835 heeft het monument de status van tempel voor de grote Fransen.
Crypte
In de crypte liggen veel bekende schrijvers, filosofen, wetenschappers en politieke figuren. Je vindt hier bijvoorbeeld de rustplaats van Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Louis Braille en Alexandre Dumas père. Ook is er een vrouw in de crypte opgenomen: het Panthéon is de laatste rustplaats van Nobelprijswinnaar en wetenschapper Marie Curie. In de crypte ligt zelfs een Nederlander: Jan Willem de Winter, een brigadegeneraal van het Franse leger ten tijde van de Franse revolutionaire oorlogen en admiraal van de Hollandse vloot ten tijde van de Napoleontische oorlogen.
Foucault's slinger
Het Panthéon werd lange tijd gebruikt voor een experiment van de Franse fysicus Léon Foucault. In 1851 hing hij er een 28 kilogram zware bol aan een 67 meter lang touw vanaf het plafond van het Panthéon. Om de beweging van de slinger, door de draaiing van de aarde om haar eigen as, waar te kunnen nemen, had Foucault de vloer van het Panthéon met zand bedekt.