Bezoek de Spaanse rijschool in Wenen: Alle info + tickets kopen

Hoe online tickets boeken voor de Spanische Reitschule?

De Spaanse rijschool in Wenen bezoeken is een unieke ervaring. Of je nu van paarden houdt of niet, maakt eigenlijk niet uit. Het is een rijschool met wereldfaam en tonnen prestige. En daar kan je als bezoeker het reilen en zeilen gadeslaan.

Toeristen zijn welkom om de paardrijschool en de paardentrainingen bij te wonen. Daarnaast zijn er ook paardenshows met de bekende witte paarden van het Lippizaner-ras. Hier vind je alles over onze visite aan de Winterreitschule en waar je toegangskaartjes kan verkrijgen.

De Spanische Reitschule is een populaire attractie in Wenen. Hier kan je best online toegangskaarten bestellen. Zo vermijd je de drukke wachtrijen.
  • Woon een paardenshow bij van de beroemde Lippizaner-hengsten
  • Bezoek de paardenstallen
  • Volg een paardentraining mee
  • Boek je tickets online
Bestel je tickets hier

Waar kan je rondleidingen en tickets voor de Spaanse Rijschool in Wenen boeken?

Er zijn verschillende opties om kaartjes te kopen. Zo kan je een tour door de Spaanse Rijschool boeken of een paardentraining van ‘s ochtends bijwonen. Maar het spectaculairste is natuurlijk een paardenshow gaan bekijken.

De Spaanse rijschool van Wenen bezoeken? Info, tips & tickets (2020)

1. Hoe is de Spaanse rijschool ontstaan?

1.1. De paarden van de keizer

De Spaanse rijschool is de oudste ter wereld voor klassiek paardrijden. Het verhaal van de rijschool gaat terug naar de 16de eeuw, toen de Oostenrijkse Keizer Maximiliaan II Spaanse paarden importeerde. De broer van de keizer was een manège gestart in het (nu Sloveense) dorp Lippiza. De dieren kregen er opleiding tot paradepaard en rijpaard voor het keizerlijk hof van Maximiliaan. De nadruk van de paardentraining? Zo elegant mogelijk voor de dag komen tijdens een parade of toernooi. De Spaanse rijschool werd formeel opgericht in het jaar 1572, maar voordien stond er ook al een houten hal voor paarden.

De Spaanse rijschool is de oudste ter wereld voor klassiek paardrijden. Het verhaal van de rijschool gaat terug naar de 16de eeuw, toen de Oostenrijkse Keizer Maximiliaan II Spaanse paarden importeerde. De broer van de keizer was een manège gestart in het (nu Sloveense) dorp Lippiza. De dieren kregen er opleiding tot paradepaard en rijpaard voor het keizerlijk hof van Maximiliaan. De nadruk van de paardentraining? Zo elegant mogelijk voor de dag komen tijdens een parade of toernooi. De Spaanse rijschool werd formeel opgericht in het jaar 1572, maar voordien stond er ook al een houten hal voor paarden.

1.2. Constructie van de huidige paardenschool

In de tijd van Karel VI in de 18de eeuw werd er een andere paardenpiste gebouwd naar een ontwerp van Joseph Emanuel Fischer von Erlach. Hij kwam aandraven met een rijhal in het wit en in barokstijl omdat het een winterrijschool zou worden. De paardenschool werd afgewerkt in 1729. In het begin werden er vooral ceremoniële gelegenheden gehouden.

2. De Spaanse rijschool

Het paleis van Hofburg herbergt de rijschool en rijhal. Dat paleis is een winterverblijf van de vroegere keizers van Oostenrijk. Er kijken twee galerijen uit op de rijhal, vanop die twee ringen kan je met de andere mensen de paardentrainingen en shows gaan bekijken. De Spaanse rijschool volgt de klassieke hoge paardrijkunst voor trainingen van paarden en ruiters. Dat komt erop neer dat ruiter en paard een harmonieus geheel moeten vormen bij optredens.

Hofburg

2.1. Exclusieve warmbloed raspaarden

Alle paarden zijn witte hengsten van het Lippizaner ras. Er zijn slechts zes verschillende bloedlijnen, waarvan de oudste dateert van het jaar 1765 van een paard uit Denemarken, dat de naam Pluto kreeg. De vijf andere lijnen brengen ons naar verschillende andere streken. Zo loopt er zelfs een lijn naar Arabië: die van de hengst Siglavy uit het jaar 1810. Conversano en Neapolitano (Napels, Italië, 1767 en 1790), Favory en Maestoso (beiden Kladrub, Tsjechische Republiek 1773 en 1779) zijn de overige familiebanden.

2.2. Uitsluitend witte rashengsten

De Spaanse Rijschool heeft alleen maar hengsten omdat die beter zijn in springen dan merries. Mannelijke paarden springen van nature uit veel meer. Daarom is het voor hengsten makkelijker om de verschillende paardensprongen met ruiters te trainen. Verder zijn alle hengsten ook raszuiver wit, de kleur die ze van de natuur hebben gekregen, hier komt dus geen menselijke manipulatie aan te pas.

Opvallend bij die Lippizaner-paarden is dat de veulentjes wel eerst zwart zijn bij de geboorte. Na verloop van tijd worden ze grijs, om dan uiteindelijk helemaal wit te worden.

In de stal zal je echter ook één zwart paard terugvinden. Daar zit wat bijgeloof en traditie achter. Af en toe worden er veulens geboren die later geen witte kleur krijgen. Een zwarte hengst zou daarom geluk brengen voor de hele rijstal. Daarom vind je tussen al dat witte geweld ook een zwart exemplaar. Maar het ras klopt dus nog steeds. De rijschool houdt die traditie graag in ere.

Spaanse Rijschool Wenen

2.3. Moeilijke paardensprongen

De hengsten worden niet gefokt op deze locatie. Dat gebeurt in een stoeterij in Steiermark, genaamd Piber.

Daar selecteert men de sterkste dieren op basis van fysieke conditie, karakter en sprongkracht om naar de rijschool te sturen. Er zijn ook wat regels over de naamgeving en het brandmerken van de hengsten. Alle hengsten worden naar hun moeder genoemd en ze krijgen een gebrandmerkt volgnummer op hun rug. Verder krijgen ze ook een wapen, de L van Leopold en een kroon als brandmerken.

De hengsten doorlopen een training van acht jaar in Heldenberg. De training begint wanneer ze 4 jaar oud zijn. De training is grotendeels te vergelijken met klassieke dressuurtrainingen. Al zijn ze in de twee laatste jaren vooral bezig met de capriolen, courbettes en levades aan te leren.

  • Bij een levade gaat het paard steigeren op aangeven van de ruiter.
  • Bij een courbette maakt de hengst een sprong op de achterpoten.
  • Een capriole is de meest imponerende sprong, daarbij gaat de hengst zeer hoog de lucht in terwijl hij de achterpoten gaat uitslaan.

Het dierenwelzijn staat ook voorop. De trainingen en shows verlopen volgens een schema dat de hengsten fysiek en mentaal niet gaat overbelasten. Zo kunnen sommige hengsten heel lang meedraaien in de Spaanse Rijschool. Er lopen paarden rond die al meer dan 25 jaar oud zijn, maar nog steeds zonder problemen shows aankunnen. Wie wat thuis is in de paardenwereld, weet dat dit zeker niet evident is.

2.4. De ruiteropleiding

Niet alleen voor de hengsten ligt de lat hoog. Ook wie ruiter wil worden in de Spaanse Rijschool gaat strenge selecties tegemoet. Er zijn bijvoorbeeld lengtevereisten: een ruiter mag maximaal 1,70 meter groot zijn.

Lange tijd werd de traditie van uitsluitend mannelijke ruiters in ere gehouden, maar dat veranderde in 2008. Nu mogen ook amazones deelnemen.

De meeste ruiters zijn 8 tot 12 jaar in opleiding voor ze voorstellingen mogen doen en zijn dagelijks verantwoordelijk voor vijf hengsten.

Er is ook traditionele kledij die bestaat uit:

  • Een bruine jas met slip
  • Een rijbroek in hertenleer
  • Kurassierslaarzen

Verder worden de hengsten gezadeld met witte schoolzadels in hertenleer. De ruiters mogen ook geen stijgbeugels gebruiken. Zo kunnen ze dieper in het zadel gaan zitten. Verder maken ze hun zweepjes zelf van twijgen die ze in de vrije natuur hebben uitgezocht.

De Spaanse rijschool van Wenen bezoeken? Info, tips & tickets

3. Hoe kan je de Spaanse Rijschool bezoeken?

Er zijn verschillende opties om de rijschool te bezoeken. Dat gaat van een gewone rondleiding tot het bijwonen van de paardentraining in de ochtend of een paardenshow gaan bekijken. Kijk hier voor een overzicht van de diverse tours en voorstellingen.

3.1. De gewone rondleidingen

De reguliere tour in de Spaanse rijschool duurt een uur en brengt je naar de 2 rijscholen: Zomerrijschool en Winterrijschool. Je gaat ook langs het hof van Stallburg met de paardenstallen.

De highlights zijn de rijhallen in barokstijl en de grote stallingen waar een 70-tal hengsten verblijven. Je zal zien dat de dieren, het rijtuig en de stallen er kraakhelder bijliggen. Bij de deuren van elke stal lees je op een bordje hoe de hengst heet en zijn voedingsschema.3.2. Een ochtendtraining bijwonen

Tijdens de ochtendtrainingen of Morgenarbeit volg je de voorbereiding van de hengsten op de shows die in de weekenden doorgaan. De training verschilt van dag tot dag. Soms ligt de nadruk op conditie en krachttraining, soms op harmonie met de ruiter en als je geluk hebt zie je ook het oefenen van de indrukwekkende sprongen uit de shows, maar dat is zeker niet altijd het geval omdat de hengsten anders overbelast worden.Voorzie een tweetal uur om de ochtendtraining bij te wonen.

Onze tip: vanaf € 16 kan je online tickets aankopen. Dat geeft je zekerheid over je plaatsen en bovendien moet je niet in de rij voor de kassa gaan staan. Je moet je online tickets 45 minuten voor aanvang van de trainingen wel gaan inwisselen voor je effectieve toegangskaarten.

3.3. Een show volgen

De shows gaan door in het weekend, soms is er ook een extra show op vrijdagavond.

De voorstelling wordt begeleid door klassieke muziek. Om te beginnen krijg je wat uitleg over de hengsten en hun trainingsregime. Vervolgens begint de paardenparade waarbij de hengsten fier de hal inrijden.

Tijdens de shows ligt de nadruk op spectaculaire sprongen zoals de capriole, levade en courbette. Tijdens de rustmomenten van de hengsten krijg je ook nog een extra woordje uitleg over alles wat je te zien krijgt. De paarden doen ook meer dan springen. Een pirouette, passage en piaffe komen ook aan bod.

Andere hoogtepunten zijn de pas de deux: twee paarden die synchroon een aantal oefeningen maken. Ook de quadrille ontbreekt niet: dan doen acht hengsten een choreografie op een Weens klassiek balletstuk.

Niet alle paarden hebben een ruiter. Sommige krijgen een begeleider mee op de grond. Dat wisselt ook af per show volgens de fysieke paraatheid van de hengsten.

De reguliere shows duren 70 minuten. Er zijn ook galavoorstellingen van 90 minuten. Welke je te zien krijgt, hangt dus wat af van het schema wanneer je er bent.

Spaanse Rijschool Wenen

4. Openingstijden van het bezoekcentrum

  • Het bezoekscentrum in de Spaanse rijschool is iedere dag geopend vanaf 9 uur ‘s morgens tot 16 uur.
  • Als er een avondshow is op vrijdag, is het centrum wat langer toegankelijk, dan kan je er tot 19 uur binnen.
  • De Spaanse Rijschool is iedere maandag gesloten in januari en februari.

5. Waar kan je tickets voor de Spaanse rijschool bestellen?

Het is handig om online je kaartjes te kopen. Je kan zowel tickets krijgen voor gewone tours als voor ochtendtrainingen en shows:

Er is gratis toegang voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. Je moet kinderen wel verplicht op de schoot laten zitten. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet binnen in de Spaanse rijschool.

6. Hoe de wachtrijen vermijden?

Een tiental minuutjes voor de ochtendtrainingen en de shows openen de deuren van de hal. Maar heel wat mensen gaan wel al vroeger voor de deur staan, vaak zo’n 30 minuten voor aanvang ontstaat er een wachtrij. De wachtrij kan je helaas niet ontlopen, dus wees er op tijd bij. De tickets zijn erg gegeerd, zeker die voor zitplaatsen, die verkopen altijd eerst uit. Maar ook de staanplaatsen raken steevast uitverkocht.

Onze tip: Boek je kaartjes vooraf online. Zo heb je zeker al je plaatsen en kan je zonder stress wachten op de show. Je moet je e-tickets 45 minuten voor aanvang wel gaan inwisselen voor de effectieve toegangskaartjes.

7. Hoe geraak je bij de Spaanse rijschool?

7.1. Te voet:

De Spaanse rijschool is vlot bereikbaar wanneer je te voet naar Michaelerplatz gaat. Het adres van de Spaanse Rijschool: Michaelerplatz 1, 1010 Wenen.

7.2. Met de metro, tram of bus:

  • Met de metro kan je er ook snel geraken met lijn U1 die stopt aan de halte Stephansplatz. Enkele alternatieven: langs lijn U3 kan je uitstappen bij Herrengasse en langs de lijnen U2 of U4 bij Karlsplatz.
  • Met de tram geraak je aan de Spaanse rijschool met tramlijnen 1, 2, 62 en D. Die trams stoppen aan Kärtner Ring Oper en aan halte Burgring, waarna je er snel bent.
  • Je kan ook de bus 1A nemen tot aan de halte bij Herrengasse. Alternatieven zijn bus 2A tot Michaelerplatz of bus 3A tot Habsburgergasse.

7.3. Met de wagen:

De dichtste parkeermogelijkheid is bij Parkplatz Museum Wien in de Bellariastrasse. Een andere optie is Parkplatz Rathauspark bij de Rathausplatz.

8. Informatie en praktische tips

  • De rijschool heeft geen vestiaire voor je tas, jas of rugzak. Neem dus niet te veel spullen mee voor je eigen gemak.
  • De Spaanse Rijschool heeft een cafeetje.
  • Foto’s maken of filmen is verboden.
  • Honden mogen niet binnen.
  • Koop je tickets best vooraf online om zeker te zijn van je plek.

9. Video: bewonder de paarden in de Spaanse rijschool

Nieuwsgierig naar hoe het eraan toegaat in de Spaanse rijschool en wat je daar te zien krijgt? In deze video krijg je al een eerste inkijk in de prachtige rijhal en zie je de witte hengsten al even in beeld. Wil je er live bij zijn? Reis dan zeker en vast naar de Oostenrijkse hoofdstad. Wij vonden dit een van de leukste attracties in Wenen.

Reviews en beoordelingen Spaanse Rijschool

Heb je zelf tips of opmerkingen over Spaanse Rijschool bezoeken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info