De bouw van het huidige kasteel in een Hollandse renaissancestijl werd opgestart in 1599 en in 1622 voltooid. De Hollandse architect Hans Steenwinckel had de leiding tijdens het bouwen. Via de stadspoort op het zuidelijke eiland kom je op het kasteeldomein. Voor de toegang van Frederiksborg moet je drie bruggen passeren en vier poortgebouwen. Zo kom je eerst aan de achterkant van het slot. Voor driekwart ligt Frederiksborg met de twee voorburchten in het meer. Via een portaal met een prachtig gebeeldhouwd fronton kom je op de binnenplaats. Sta je op de binnenplaats, dan ligt recht voor je de Koningsvleugel, links de vleugel met daarin de kapel en rechts wat heet de Prinsesvleugel.
Op het plein voor het kasteel staat de Neptunusfontein. Dit is niet meer de originele maar een replica uit 1888. Wil je de originele beeldengroep zien dan moet je naar het landgoed van Drottningholm paleis in Zweden. In 1659 werden ze immers ‘meegenomen’ door de Zweden.
Het kasteel lijkt wel uit een sprookje te komen. Met zijn torens en versierde gevels krijgt het een koninklijke allure, maar dan doen we nog eigenlijk het kasteel oneer aan. We kunnen gerust spreken van een paleis. Nadat koning Christiaan IV zijn laatste adem had uitgeblazen, gebruikte de koninklijke familie het paleis van Frederiksborg om hun kunstcollectie in op te bergen. Een felle brand in 1859 veroorzaakte heel wat schade waarbij een deel van de kostbare kunstcollectie in de vlammen opging. Dank zij de milde steun van bierbrouwer J.C. Jacobsen (Carlsberg) werd het kasteel in de zo goed als mogelijk originele staat gerestaureerd.
Deens nationaal Historisch Museum
In 1878 werd het Frederiksborg omgebouwd tot het Nationaal Geschiedkundig Museum. In 1882 werd het opengesteld voor het grote publiek. Je kan er meubels, portretten en schilderijen bezichtigen. De collectie kunst is ondergebracht in meer dan 70 kamers, uiteraard alle prachtig gedecoreerd. De chronologische opstelling geeft een beeld van de geschiedenis van Denemarken vanaf het ontstaan tot heden.