Langs Parijs zonder milieuvignet?
Wat je moet weten over Parijs vanaf 1 juli 2019: milieuvignet Crit'Air verplicht voor alle voertuigen (ook buitenlandse) op weekdagen van 8 tot 20 uur: in het centrum, op de Boulevard Périphérique en de omliggende 49 gemeenten (gebied binnen de A86). Tijdens het weekend en na 20 uur tot voor 8 uur is er dus geen milieuvignet verplicht.
Moet je toch langs Parijs tussen 8 en 20 uur op weekdagen? Neem dan de A86 rond Parijs (zie kaart onderaan deze pagina), daar is geen milieuvignet verplicht, als je tenminste op die snelweg blijft. Breng je een bezoek aan Parijs, lees dan onze tips Crit'Air in Parijs.
Hoe snel en goedkoop een milieusticker Crit'Air bestellen?
De stickers kunnen alleen online aangevraagd worden en kosten 3,70 euro + verzendingskosten (4,76 euro voor Europa) en blijven geldig zolang het voertuig dezelfde nummerplaat heeft.
Informatie en aanvraag via https://www.certificat-air.gouv.fr (klik op 'Véhicule immatriculé à l'étranger)
Wat je moet weten vooraleer te beginnen ...
Neem een foto of een scan van het kentekenbewijs (certificat d'immatriculation) van het voertuig waarvoor je de milieusticker wenst. Het formaat is verplicht in pdf, jpg of png en mag niet zwaarder zijn dan 400 Kb, maar het mag uit twee delen bestaan. Toch zal je het eerst moeten verkleinen vooraleer het kan doorgestuurd worden.
Bestelprocedure
Gebruik deze directe link naar het bestelformulier Crit'Air.
Je hoeft het niet allemaal te lezen, belangrijk is onderaan de 2 blokjes aan te vinken en op 'suivant' te klikken.
Wat je moet invullen is eenvoudig terug te vinden op je kentekenbewijs, de letters stemmen volledig overeen en je hoeft het alleen maar over te nemen.
Uiteindelijk kom je bij het betaalscherm waar je eerst je adresgegevens moet invullen en vervolgens uw betaalkaart ingeven. Zowel kredietkaart als gewone bankkaart zijn mogelijk.
Ik moet naar Frankrijk en ik heb mijn sticker nog niet!
Ongeveer 24 uur na je aanvraag krijg je een mail met een pdf-factuur. Print die pdf en leg die op het dashboard aan je voorruit met een afbeelding van je sticker duidelijk zichtbaar. Let op, dit is niet de mail die je krijgt 5 minuten na je aankoop, dat is gewoon een bevestiging van aankoop. De mail met de pdf-factuur krijg je pas na 24 uur omdat elke aanvraag manueel moet nagekeken worden.
Gegoochel met kleuren
Er zijn 6 stickers (ook voor moto's): groen staat voor elektrische voertuigen en dan zijn er 5 stickers genummerd van 1 tot 5. In tegenstelling tot Duitsland is nummer 1 voor de meest groene benzine of diesel en nummer 5 voor de meest vervuilende voertuigen.
- N° 1: benzine met Euro 5 en 6 (vanaf 2011)
- N° 2: benzine met Euro 4 (vanaf 2006 tot 2010) en diesel met Euro 5 en 6 (vanaf 2011)
- N° 3: benzine met Euro 2 en 3 (vanaf 1997 tot 2005) en diesel met Euro 4 (vanaf 2006 tot 2010)
- N° 4: diesel met Euro 3 (vanaf 2001 tot 2005)
- N° 5: diesel met Euro 3 (vanaf 1997 tot 2001)
Toch een kleine bedenking ...
Rij je met een dieselvoertuig met een groene milieusticker (nr. 4) voor Duitsland? Dan moet je er straks een gele sticker (nr. 2) bijkleven voor Frankrijk. Verwarring troef voor de controlerende instanties. Gelukkig is er nog geen automatische controle door camera's ...
Wat betekent ZFE, ZCR en ZPA?
ZFE (zone à faibles émissions), dat is de overkoepelende term voor lage emissiezone.
ZCR (zone à circulation restreinte), dat is een permanente zone die beperkt verkeer toelaat (soms alleen op bepaalde dagen van de week en uren).
ZPA (zone de protection de l'Air), dat is een tijdelijke zone wegens slechte luchtkwaliteit, dan worden bepaalde categorieën (meestal n° 4 en 5) niet toegelaten in die zone.
De A86, vrij van milieuvignet
Met onderstaande kaart zie je een route die start op de A1 (komende van Lille) van zodra dat je onder de start- en landingsbanen gaat rijden van de luchthaven van Charles de Gaulle. Het voorbeeld dat we hieronder hebben uitgetekend brengt je langs de afritten voor de belangrijkste wegen naar het zuiden (A6 en A10) en eindigt aan het kasteel van Versailles.