Zowat 66% van de uitvoer is bestemd voor België. Bijna 40% van de oppervlakte is bebouwd met de druivensoorten Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris.
De wijnen
De speciale wijnen van het Groothertogdom Luxemburg zijn de 'Vendanges tardives' (late oogst), 'Vin de paille' (druiven die op roosters worden gelegd om het suikergehalte te verhogen, vroeger was dit op stro) en de 'Vin de glace' (Eiswein, afkomstig van druiven die bevroren zijn net voor het oogsten). Luxemburg wil zich hierin specialiseren en stelt strenge regels op om die naam op het etiket te mogen plaatsen. Het spreekt vanzelf dat het oogsten van deze druiven altijd manueel moet gebeuren. De productie van deze wijnen is zeer arbeidsintensief. Bij de 'Vin de paille' neemt het productieproces meerdere maanden in beslag. De 'Eiswein' moet 's nachts geplukt worden als het vriest. Voor de 'Tardives' moet bijna elke druif apart geselecteerd worden. De prijzen zijn uiteraard aan de hoge kant.
We zouden bijna vergeten dat men in de Moezelstreek ook nog de klassieke, voornamelijk witte wijnen verbouwt. De druivensoorten zijn onder meer de bekende Riesling, de Auxerrois, de Pinot Noir (in opmars), de Pinot Gris en de Pinot Blanc. Niet zelden gezien is de Gewürztraminer, uitstekend geschikt als aperitiefwijn. Deze druivensoort wordt veel gebruikt voor de speciale wijnen zoals een 'Tardives' en een 'Vin de paille'. De Rivaner is goed voor een kwart van de productie maar ziet zijn populariteit tanen. Opvallend bij degustaties is dat smaken verschillen ... dus proeven maar … jouw keuze is de juiste!
De crémants
Sedert 1991 draagt de mousserende wijn van Luxemburg de titel 'Crémant de Luxembourg'. Deze crémant heeft de laatste decennia een enorme kwaliteitsverbetering ondergaan. De schuimwijn van weleer is uitgegroeid tot een crémant die jaar na jaar belangrijke internationale prijzen weet binnen te halen. Dit komt niet alleen door de verbetering in de wijnbouw. De wijngaarden moeten ook voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en het oogsten mag alleen bij een gezonde, rijpe en intacte druif. De selectie is dus heel streng.
Alle druivensoorten mogen gebruikt worden om een crémant te produceren. Dit geeft een breed gamma crémants waardoor je een volledige maaltijd van aperitief tot dessert kunt degusteren met de Luxemburgse crémant (voornamelijk 'brut'). De productie verloopt gelijkaardig met andere schuimende wijnen: een eerste gisting in de kuipen, een tweede gisting in de fles.
Meer info over de Luxemburgse wijnen op www.vinsmoselle.lu en www.vins-cremants.lu