Gullfoss, een gouden waterval
De rivier Hvitá (witte rivier) heeft een kilometerslange kloof in het landschap gesleten vanaf het meer Hvítárvatn en de gletsjer Langjökull. Daarbij is de Gulfoss ontstaan, een impressionante waterval die zich in twee trappen naar beneden gooit, 32 meter dieper. In de zomer aan 130 m³ per seconde. Het rare is dat de tweede trap haaks staat op de eerste. Als de zon schijnt en door de kracht van het water nevelwolken ontstaan, geeft dit een regenboog tot gevolg, vandaar de naam gouden waterval.
Om te kunnen genieten van de waterval vanuit verschillende oogpunten zijn meerdere paden aangelegd. Wees toch maar voorzichtig als je er staat. Bij de waterval bemerk je het bord met het portret van Sigridur Tomasdottir. Zij kan tot de eerste milieuactivistes worden gerekend. Zij dreigde er in het begin van vorige eeuw mee om in het water te springen als de plannen werden doorgevoerd om hier een elektriciteitscentrale te bouwen.
Geysir en Strokkur, de mooiste geisers
De Geysir was ooit de krachtigste geiser van IJsland, maar is een beetje lui geworden. Vroeger spoot die om de 30 minuten zo'n 40 tot 60 meter hoog. Is het daarom misschien dat de algemene naam 'geiser' is afgeleid van de Geysir als een soort eerbetoon? Maar hij is dus oud en lui geworden. Slechts enkele keren per dag haalt hij nog zowat 6 meter.
De Strokkur is het kleinere broertje maar beschikt niettemin over een geweldige kracht. Elke acht tot tien minuten spuit die het hete water tot 35 meter de hoogte in. Hallucinant en fantastisch zicht. Het water heeft op zowat 20 meter diepte een temperatuur van 127° C. Het zoekt zich een weg naar boven waardoor overdruk ontstaat. Het water bevindt zich dan tijdelijk maar net onder de oppervlakte waarna het met brute kracht de lucht wordt ingespoten. Waakzaamheid is geboden. Om narigheden te vermijden, hou steeds de wind in de rug. Zo vermijdt je dat een gordijn van kokend water over je heen wordt gekieperd. En de borrelende krochten verspreiden een weinig aangename zwaveldampgeur.
Tingvellir of Thingevellir?
Met een Th of P? En eigenlijk is het nog niet juist, maar de vreemde letter Þ in Þingvellir komt enkel in het IJslandse alfabet voor. Om het een beetje fonetisch te kunnen voorstellen, dus 'onze' Th of P.
Terug in de geschiedenis
Historisch is deze plek altijd een trefpunt geweest. In 930 zag hier het allereerste parlement ooit ter wereld het levenslicht. Men kwam hier elk jaar in de zomer (in de winter onbereikbaar) bijeen om meningsverschillen en conflicten uit te praten en indien nodig te beslechten. 1262: beslissing om IJsland even onder Noorwegens bewind te plaatsen. 1944: onafhankelijkheid van Denemarken wordt uitgeroepen.
Nationaal Park
Maar ook vanuit oogpunt van de natuur is dit een interessante plek omdat net hier de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tectonische platen jaarlijks twee centimeter van elkaar 'afdrijven'. De ontstane kloof in Silfra levert een mooi plaatje op, dat kon je wel al denken. Maar nog mooier is het om er te gaan snorkelen. Het water is er glashelder. Je kan er wel tot 100 meter diep zien. Maar het is er ook koud, ijskoud zelfs want amper 3°C.
Tingveller is één van de drie grote nationale parken van IJsland. Je hebt het eveneens het dal, het Tingvallavatn-meer, het zwarte lavagesteente.
De waterval Öxarárfoss en het kerkje zijn ook het bekijken waard. Als geheel is Tingvellir opgenomen op Unesco Werelderfgoedlijst.