Keramiek en thee
De voornaamste bezienswaardigheden en de drukste activiteiten van de Friese hoofdstad Leeuwarden situeren zich in of rond de Grote Kerkstraat, met aansluitend de Kleine Kerkstraat, vooral een winkelstraat. In het “Princessehof” kan je het “Nationaal Keramiekmuseum” aandoen. Het fraaie museum toont een grote verzameling porselein en aardewerk uit eigen land, uit Azië en uit de islamitische landen, zowel hedendaagse als historische. In het gebouw is een theesalon ondergebracht, waar je kunt genieten van een kopje thee met een Fries koekje. Ook in het Prinsenhof kan er thee gedronken worden, meer bepaald in “De Koperen Tuin”, een theeschenkerij.
Friesland vroeger en nu en de Friese stamboekkoe
Niet ver daar vandaan ligt een mooie stadstuin, die bij het “Nieuw Sint-Anthony Gasthuis” hoort. Wil je even de sensatie van de beklimming van een scheve toren ondergaan dan is de 40 meter hoge “Oldenhove” daarvoor best geschikt. De “Grote of Jacobijnerkerk”, die grotendeels uit de 15de eeuw stamt, is het voornaamste bouwkundige erfgoed van de stad. Vlakbij ligt het Jacobijnerkerkhof, tot vooraan in de 19de eeuw inderdaad een begraafplaats, maar nu een aangenaam plein met bomen en een plantsoen. In het “Fries Museum” krijg je een overzicht van de Friese kunst en cultuur. Een eindje buiten het centrum staat “Us mem” (onze moeder), het standbeeld van de witzwarte Friese stamboekkoe, die wellicht het meest gekende exportproduct van de regio is.
Gevarieerd aanbod bezienswaardigheden
De streek ten noorden van Leeuwarden toont een interessante verscheidenheid aan landschappen: zowel de Friese Wouden als Het Bildt met dijkdorpen en lange rechte wegen. Daartussen, als rozijnen in een krentenbrood van de warme bakker, liggen kleinere en grotere dorpen met mooie namen, die allemaal wel iets te bieden hebben. Enkele voorbeelden maken dit duidelijk. Harkema heeft met “De Spitkeet” een woon- en landschapsmuseum, in het “Munt- en Penningkabinet” van Surhuisterveen kan je kennismaken met historische munten, terwijl je in Veenwouden de “Schierstins” kan bezoeken, een oude verdedigingstoren.
Maar er is natuurlijk veel meer te zien, zoals in Dokkum bijvoorbeeld, een oude vestingstad die nog behoorlijk wat van haar militaire karakter behield in het huidige stratenpatroon. Daarnaast zijn er ook bezienswaardige burgerlijke of religieuze bouwwerken. Een prettige manier om het Noorden van Friesland te verkennen is via de fietsroutenetwerken in het noordoosten en het noordwesten. Fietskaarten kunnen besteld worden via: beleef Friesland. Al fietsend van knooppunt naar knooppunt ontdek je tal van bezienswaardigheden.