Efteling en Beekse Bergen
De verre oorsprong van de Efteling situeert zich in 1933 toen twee kapelaans besloten een sportpark aan te leggen nabij Kaatsheuvel. In 1952 kwam de grote sprong voorwaarts met de opening van het Sprookjesbos, met figuren naar ontwerpen van Anton Pieck. Ook vandaag nog is dat sprookjesbos een belangrijke attractie voor groot en klein, maar daarnaast is het park ook aangepast aan de 21ste eeuw: hoger, sneller en technischer. Overnachten kan er inmiddels ook in een sprookjesachtig hotel.
De Beekse Bergen bestaan eigenlijk uit drie erg verschillende onderdelen, waarvan het Safaripark (in Hilvarenbeek) ongetwijfeld het meest bekende is. Daar kan je allerhande dieren in een nagebootste natuurlijke omgeving ontmoeten tijdens een boeiende rondrit. Voor de speelvogels in het gezelschap is er Speelland Beekse Bergen, met tal van attracties. In het Vakantiepark tenslotte kan je overnachten in Afrikaans aandoende verblijven.
Tilburg
De grootste stad in de nabijheid van al die pret is Tilburg. Eigenlijk ontstond deze stad uit een aantal aan elkaar gegroeide dorpen, vandaar dat het wat moeilijk is om een stedelijke structuur te herkennen. Toch heeft de stad een aantal interessante bezienswaardigheden. Een leuke kleine dierentuin is De Oliemeulen zonder grote zoogdieren, maar met tal van reptielen, slangen, vogels en kleine zoogdieren. Een leuke plaats om even halt te houden is de deelgemeente Udenhout, eigenlijk een dorp, maar dan wel eentje met een eerder chique uitstraling, met brede lanen en met aangename rustpunten. Winkelen kan je natuurlijk ook in Tilburg, maar veel mensen trekken daarvoor ook naar Waalwijk, in de omgeving van het Raadhuis bijvoorbeeld. Voor een “Vlaams” tintje aan je bezoek trek je naar het Trappistenklooster in Berkel-Enschot. Het klooster is natuurlijk niet te bezoeken, maar in de brouwerij kun je een rondleiding krijgen.
Breda
De geschiedenis van de stad gaat een behoorlijk eind in de tijd terug: in de 13de eeuw werden de stadsrechten geschonken en in de 15de eeuw werd de stad ommuurd. Uit die tijd dateert het belangrijkste historische bouwwerk: de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een aangename plaats om even rond te dwalen is het Begijnhof (aan Catharinastraat); daar kun je ook een kijkje nemen in de kruidentuin. In het centrum kun je niet naast de Grote Markt kijken; het grondplan ervan dateert nog uit de middeleeuwen. Vlakbij liggen de voornaamste winkelcentra (’t Sas en de Barones), één van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen naar Breda afzakken. En daarnaast is er natuurlijk de Bourgondische sfeer die je overal in de stad kunt bemerken, vooral dan onder de vorm van leuke terrasjes en gezellig ogende restaurants.