Lech, in feite een klein bergdorp met nauwelijks 1.400 inwoners, is vooral een charmant oord. De eerste permanente bewoners van Lech waren uitgeweken Walsers die er zich, op die barre hoogte van toch 1.450 m, omstreeks 1300 vestigden. Lange tijd waren het boeren, tot de aanleg van de wondermooie Flexenstrasse nieuwe perspectieven boodt. In het begin van de 20ste eeuw werden hier de eerste skicursussen georganiseerd, in 1906, in Zürs met de legendarische Hannes Schneider als een van de leerlingen. Wat later volgde de stichting van de skischool en nog later – in de jaren dertig – werden de eerste skiliften gebouwd waaronder de eerste sleeplift in Oostenrijk.
Inmiddels is Lech uitgegroeid tot een van ’s werelds toonaangevende skioorden, het maakt immers deel uit van de prestigieuze vereniging “Best of the Alps”, met o.a. St.-Moritz, Chamonix en Zermatt. Het skidomein omvat nu maar liefst 260 km goed onderhouden pistes. Ervaren skiërs kunnen zich daarnaast nog uitleven op 180 km afdaling off-piste. De hoogste skitoppen reiken tot 2.800 m en snowboarders vinden hier een immens funpark. Elke winter zijn in Lech liefst 400 skileraars aan het werk en ze behoren, omwille van hun professionele ingesteldheid, tot de meest gezochte in de wereld. Lech veroverde Olympisch skigoud met kampioenen als Egon Zimmermann, Patrick Ortlieb en Othmar Schneider.
De jongste jaren werden ook grote inspanningen geleverd om Lech aantrekkelijk te maken voor toeristen in de zomer. Er is natuurlijk een groot wandelaanbod, maar daarnaast vinden talrijke evenementen plaats en bieden steeds meer hotels wellnessformules aan terwijl er voor de kinderen altijd iets te beleven valt. Lech onderscheidt zich hiermee van diverse wintersportoorden die ’s zomers uitgestorven lijken. Hier wenken ook enkele leuke uitstapjes zoals naar het grote stuwmeer, de Spuller See, en de kleinere, wat afgelegen Formarinsee. Website: www.lech-zuers.at
Flexenpass
De top van de Flexenpass ligt op 1.773 m boven de zeespiegel. Deze bergpas verbindt het Klostertal vanuit Stuben met Lech in het Lechtal. De maximale stijging bedraagt zo’n 10 %. De aanleg van de pasweg begon in 1895 en een eerste deel werd opengesteld in 1897. Het opmerkelijke aan de weg is dat je onder talrijke galerijen – gebouwd om je te beschermen tegen vallende rotsblokken – rijdt. Je geniet onderweg ook van enkele leuke panorama’s. Eens over de top wenkt spoedig Lech.
Hochtannbergpas
Vanuit Lech is het doorheen het schitterende Bregenzerwoud nog 75 km naar Bregenz; een rit door een mooie brok natuur. Vanuit Lech sta je dra aan de Hochtannbergpas die de grens vormt tussen het Lechtal en het Bregenzerwoud of tussen het hoog- en middengebergte. Lange tijd was die Hochtannbergpas een vrij moeilijke pasroute, vooral omdat in de buurt van Schröcken – eigenlijk het eerste oord als je van Lech komt – talrijke steile haarspeldbochten elkaar in snel tempo opvolgden. Die werden echter “rechtgetrokken” door de aanleg van enkele bruggen. Bovendien is de weg altijd erg breed. De pashoogte zelf stiueert zich op 1.679 m op een hoogplateau. Daar wenken ook vele wandelmogelijkheden.
Au-Schoppernau
Het lieflijke Bregenzerwoud zal je zeker bekoren. Neem er voldoende tijd voor en las her en der een stop in. Bijvoorbeeld voor een tochtje met de kabelbaan naar de Diedamskopf in Au-Schoppernau. Je ontdekt er ’s zomers een immens wandelgebied en ’s winters een aantrekkelijk skidomein. De Diedamskopf is ongetwijfeld de mooiste uitzichtsberg én bovendien het hoogste bergstation van het Bregenzerwoud. De panoramabergbaan brengt je op 2.060 m hoogte tot vlakbij het grote bergkruis dat de top siert en dat deze bergtop onderscheidt van zijn buren. ’s Winters vind je hier 39 km skipistes, waarvan ruim 14 km blauwe pistes. Het is een ideaal familiaal skigebied. Op de bovenverdieping van het Panorama-Bergrestaurant bevindt zich ook een speelparadijs van liefst 300 m² bestemd voor kinderen van 3 tot 8. Website: www.bregenzerwald.at