Rijkdom aan kloosters
Het Santo António dos Capuchos is oorspronkelijk een klooster uit de 17de eeuw. In 1842 werden de kloostergebouwen opgekocht en werd er een ziekenhuis in ondergebracht. Mits een miniem toegangsgeld kan je er door de gangen, de patio’s en zuilengalerijen van het vroegere klooster lopen en eveneens de kloosterkerk bezoeken (18de eeuw).
Het klooster Santa Clara behoorde tot één van de rijkste kloosters in Guimarães. Opgetrokken in de 16de eeuw. De gevel is in de barokstijl. In het midden boven de toegang prijkt de heilige Clara. Het doet nu dienst als gemeentehuis. In de kapel is het gemeentelijke archief ondergebracht.
Musea
Een van de belangrijkste musea van Guimarães is het Museo de Alberto Sampaio.
Het bevat voornamelijk religieuze kunst. Relieken uit de intussen opgeheven kloosterkerk van Nossa Senhora da Oliviera en andere kerken uit de omgeving rond Guimarães. Exact op deze plaats stond het klooster dat de gravin Dona Mumadona Dias had gesticht in de tiende eeuw. Het claustrum, de middeleeuwse zalen, het priorshuis, het Casa do Cabido, … alles heeft een bijzondere historische en artistieke waarde. Ook dit museum is gratis te bezoeken enkel op zondagochtend.
Prachtige gevels
Het Huis Lobo Machado heeft een prachtige rocaillegevel waarvoor graniet uit de streek werd aangewend. Het moet in de tweede helft van de 18de eeuw zijn gebouwd. Nu huist hier de Vereniging voor handel en nijverheid. Gesloten op woensdag.
Naast het Huis Lobo Machado bevindt zich de Igreja Misericórdia. De kerk ‘van Barmhartigheid’ werd opgetrokken op het einde van de 16de eeuw in de renaissancestijl. Maar herbouwingen brachten een stijlaanpassing in barok en tevens invloeden van rococo. Binnenin kan je er gaan kijken naar een groot retabel uit eind 18de eeuw.
De meest interessante straat is de Rua de Santa Maria. Het is tevens ook één van de oudste straten van Guimarães. Ze vormde de verbinding tussen het thans verdwenen klooster van Santo António dos Capuchos en de versterkte burcht Castelo hogerop in de stad. De oude huizen in de Rua de Santa Maria zijn bijna allemaal versierd met beelden.
Pleinen
Het Largo de Toural biedt een heel speciale aanblik door het zwart-witte mozaïek-plaveisel. Het is nu zowat het meest centrale plein in de stad.
Het Santiagoplein is een oud plein met middeleeuwse accenten.
Wat verder zie je de Igreja (kerk) Nossa Senhora da Oliviera, vrij vertaald is dat de kerk van O.L.Vrouw van de Olijfboom. Opgetrokken eind 14de eeuw. Het interieur bevat o.a. een 17de- eeuws koorgestoelte en in de kapel van het H.Sacrament staat een zilveren altaar. De toegang is gratis.
Verder op dit plein nog een gotisch portiek ter herinnering van een veldslag uit 1340 en in de hoek het voormalige gemeentehuis (14de eeuw), Antigos Paços do Concelho.
Kerken
De kerk ‘Igreja de Sao Pedro’ (niet afgebeeld) is opvallend door haar eenvoud van stijl. Vroeger stonden hier vóór de kerk nog enkele huizen van de broederschap San Pedro, maar die moesten alle wijken om de kerk verder te kunnen afwerken. Opmerkelijk, de kerk heeft maar één toren hoewel het de bedoeling was om er twee te bouwen.
De kerk N. Sra. da Consolação e Santos Passos, een ganse mond vol voor een kerk die gebouwd werd in de 18de en 19de eeuw. De torens werden er als laatste aan toegevoegd. Het is een prachtige promenade die je tot bij deze kerk brengt. Binnenin lijkt het allemaal marmer maar dat is niet zo, het is geverfd.