Vauban stijl
Het huidige burchtcomplex is gebouwd in een Vauban stijl, d.w.z. in een stervorm met bastions zowel binnen als buiten de ommuring. De muur is zowat 2500 meter lang en heeft de vorm van een ster met zes grote en zes kleinere bastions. De bouw werd aangevat halfweg de 17de eeuw en vergde meer dan 100 jaar. Rond het fort ligt een wal van meer dan 60 meter breed en ruim 10 meter diepte.
In augustus 1810 vielen de Franse troepen van Napoleon onder leiding van generaal Masséna Almeida binnen. Omdat het munitiedepot letterlijk in de lucht vloog, was het niet moeilijk voor het leger om Almeida bijna spelenderwijs in te nemen.
Resultaat is dat je vandaag nog vrijwel een ongeschonden vestingdorp kan bezoeken. Pas na 1927 zouden de legers uit Almeida wegtrekken. Even nog kwam het fortencomplex in bezit van de Fransen, werd later gebruikt als gevangenis en zou nadien niet langer meer een militaire functie hebben.
Het geheel lijkt vandaag wel een openluchtmuseum. De witte gevels van de huizen steken schril af met de grijze ommuring die het dorp nog altijd veilig beschermt.
Museum in de kazematten
Interessant om te bezoeken is het historische en militair museum gehuisvest in de kazematten, twintig bunkers die werden gebruikt als schuilkelder. Je kan er op interactieve wijze meer te weten komen over de rol van de versterkte dorpen in de Portugese geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot heden. Vanaf mei tot eind september geopend, Rua da Muralha, Almeida.
Verder kan je in Almeida ook de Misericórdia kerk en de Matriz kerk binnenstappen.
Er moet nog een ander fort gestaan hebben want oostelijk kan je tot bij enkele ruïnes. En op een steenworp weg ligt een bastion Nossa Senhora das Brotas wat een ruimte was om artillerie in op te slaan. Nu staan er paarden gestald.
Weetje:
Vóór de Spanjaarden, Fransen en Portugezen er voet aan grond zetten, hadden de Arabieren reeds deze streek ontdekt. Uit die periode stamt zelfs de naam Almeida. Die is afgeleid van ‘al mêda’ wat ‘de tafel’ betekent. Het is wat onduidelijk waarop dat zinspeelt. Mogelijks heeft het te maken met een legende die verhaalt over een tafel die op deze plek stond en met kostbare edelstenen zou gedecoreerd zijn. Andere bronnen wijzen op het uitgestrekte plateau (tafel) waarop het dorp is gebouwd.
Meer info: www.cm-almeida.pt