Brusselse begraafplaatsen in de kijker

Brusselse begraafplaatsen in de kijker

De nattigheid (de hemel weent), vallende ‘dode’ bladeren, de ongezellige koude, ….Is het de ‘tristesse’ van de periode in het jaar? De traditionele bezoeken aan de begraafplaatsen op de feestdagen van 1, 2 en 11 november? De aandacht voor kerkhoven is in deze dagen dan altijd iets nadrukkelijker. Dat wordt nu de komende weken ook zo op de Brusselse begraafplaatsen. Gespreid over enkele weken kan je er deelnemen aan gegidste bezoeken in het Nederlands, sommige enkel in het Frans waar de geheimen van de Brusselse begraafplaatsen worden ontsluierd.

Rondleidingen

In november kan je  op enkele begraafplaatsen in de Brusselse gemeenten meelopen met een originele rondleiding (betalend) waarin verhalen en/of anekdotes over bekende overledenen worden verteld, dieper wordt ingegaan op de architectuur van kunstige grafmonumenten. Zo pik je als bezoeker een beetje geschiedenis mee, wat kennis over de ‘rijkdom’ van de begraafplaats, over de grafkunst.

Waar, wanneer?

Ukkel

De begraafplaats van Dieweg in Ukkel heeft heel wat grafmonumenten uit de 19de eeuw. Hier werd Hergé begraven in 1983 hoewel er sinds 1958 er niet meer wordt begraven. Speciaal aan deze begraafplaats is dat de natuur er zijn eigen gang mag gaan wat leidt tot een apart kader met bijzondere soms betoverende plekjes. Je vindt er joodse tombes, neogotische mausolea en eenvoudige graven maar daarom ook zijn deze speciaal in deze omgeving. Zondag 29 oktober 2017, aanvang 14.00u. Duur 1u30. Betalend. Dieweg, 1180 Ukkel. Het ganse jaar door mogelijk in Nederlands, Frans en Engels. Aanvraag via [email protected] 

Laken

De koninklijke crypte waar de vorsten en prinsen van ons land hun laatste rustplaats hebben gevonden bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk naast het kerkhof van Laken. Op deze begraafplaats krijg je een beeld van de evolutie in de 19de eeuw op vlak van architectuur en de beeldende kunst in de grafmonumenten. 

Een wandeling op deze begraafplaats is een terugblik op de rol die sommige overledenen hebben gespeeld in de Belgische en Brusselse geschiedenis: kunstenaars, politici, architecten, ... zoals Joseph Poelaert, Alphonse Balat, Emile Bockstael, Marie Popelin. 
Zondag 29 oktober 2017: Aanvang 14u30, duur ca. 1u30 u.

Woensdag 1 november 2017: Aanvang 14u30, duur 1u30. Beide rondleidingen zijn betalend en in het Frans. Op aanvraag in het Nederlands en Engels ook mogelijk gedurende het ganse jaar.  Contact [email protected] Locatie: Onze-Lieve Vrouwvoorplein, 1020 Laken.

Minder bekend zijn de grafgalerijen van Laken. De grafgalerijen werden de voorbije jaren grondig gerenoveerd. Hier liggen bekende overledenen: Bockstael, Poelart, Popelin, … Tevens gaat men rondwandelen bovengronds op het kerkhof van Laken.    
Zaterdag 4 november: Aanvang 9u30, duur ca. 3u. Betalend. Afspraakplaats, Stationshal Brussel Noord, Vooruitgangstraat 76, 1030 Schaarbeek.  

Elsene

‘In voetsporen en onder grafstenen, verhalen en legendes over liefde en dood’. Zo wordt de rondleiding van zondag 5 november 2017 (aanvang 14u30) op het kerkhof van Elsene aangekondigd. Op die zondag enkel in het Frans. Duur: 1u30, betalend. Hier liggen bekende overledenen als Victor Horta, Adrien Blomme, Charles De Coster, Eugène Ysaye.
Het ganse jaar door op aanvraag mogelijk in het Nederlands en ook in het Engels (interessant dus voor verenigingen). Locatie: Chaussée de Boendael 478, 1050 Elsene

Evere

‘Het parcours van La Fonderie’. Op zaterdag 11 november 2017, rondleiding in het Frans. Focus ligt op het werk van de bronsgieters van de Compagnie des Bronzes. Behalve voor het brons ook aandacht voor de evolutie van de beeldhouwkunst in de grafmonumenten. Hier liggen bekende Brusselaars begraven: Charles Bult, Jean Volders, Henri Beyaert, …
Ook het hele jaar mogelijk op aanvraag in het Nederlands en Engels.   
Zaterdag 11 november, aanvang 14.00 u, duur ca. 2u. Betalend. Locatie: Kerkhof van Brussellaan 4, 1140 Evere. 

Mensheid, cultuur en geschiedenis

Rondstappen op een begraafplaats reflecteert sowieso naar het verleden, terugdenkend aan de dierbare die er nu zijn of haar laatste rustplaats heeft gevonden. En tóch hoeft een wandelingetje op een kerkhof niet áltijd gevoelens van verdriet, weemoed, eenzaamheid, … op te roepen. Sommige steden en regio’s in ons land koesteren hun begraafplaatsen zelfs als bezienswaardigheid. Vaak zijn het als het ware openluchtmusea van grafmonumenten al of niet in een passend natuurkader. Zo vermengen mensheid, geschiedenis en cultuur zich. Denk aan Gent met het Campo Santo in Sint-Amandsberg, de oorlogskerkhoven in de Westhoek (Tyne Cot Passendale), het Amerikaans kerkhof in Henri-Chapelle. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info