Waarom zou je een citytrip naar het Nederlandse Leiden maken? Wat maakt deze stad, gelegen tussen Amsterdam en Rotterdam, de moeite om te gaan verkennen? Leiden is een stad die hoge aanzien verwierf in de 17de eeuw. Wat kan je vandaag nog zien uit die periode? En Rembrandt, was die niet van Leiden afkomstig? We verzamelden de antwoorden en gooiden ze in 8 tips.
Tip 1: Stad van Rembrandt
Rembrandt van Rijn of zoals iedereen hem kent, Rembrandt, werd geboren in Leiden op 15 juli 1606. Hij is de bekendste kunstschilder van Nederland uit de 17de eeuw. In Leiden zette Rembrandt zijn eerste stappen als kunstenaar. Tijdens een Rembrandtwandeling kom je voorbij alle locaties die van dicht of ver iets te maken hebben met de schilder. Op de Rembrandtplaats zal je zo bijvoorbeeld een opmerkelijk kunstwerk zien: Rembrandt die naar zichzelf kijkt.
Tip 2: Rijkdom aan musea
Wist je dat je in Leiden keuze hebt uit veertien musea? Kunst- en andere voorwerpen uit de volkenkunde van alle continenten, prachtig botanische tuinen, bijzonder sterke verhalen en memorabilia uit diverse wetenschappen, herinneringen aan de bloeiende lakenhandel van weleer, enz. Noem het en je kan je kennis erover bijspijkeren in de Leidse musea. De belangrijkste zijn het Rijksmuseum van Oudheden, Het Stedelijk Museum De Lakenhal, Hortus Botanicus, het Rijksmuseum van Oudheden en het Stedelijk Molenmuseum De Valk.
Tip 3: De Leidse hofjes
De hofjes van Leiden zijn een begrip, we tellen er meer dan 30. Ze zijn te danken aan de goede bedoelingen van rijke families die tijdens de 17de eeuw voor minder begoede mensen kleine woningen lieten bouwen binnen een ommuring met centraal een gemeenschappelijke tuin of binnnenhofjes. Vandaag zijn het idyllische plekjes waar de tijd lijkt stil te staan. Enkele namen? Het St-Pietershofje, het Klein Sionshofje, het hofje van Eva Hoogeveen, … Met onze stadswandeling Leiden kom je langs de mooiste.
Tip 4: Leiden van op het water
Niet alleen in Amsterdam hebben ze grachten, ook in Leiden kan je terecht voor een sfeervolle wandeling langs de grachten. Er zijn vanzelfsprekend ook heel wat bruggen, bijna honderd zelfs, en die vormen een mooi idyllisch decor vanop de kades maar ook vanop het water. Dus waarom niet eens een rondvaart maken op de Leidse grachten?
Tip 5: Herinneringen aan glorietijd
Leiden fleurde tijdens de glorievolle Gouden Eeuw ook economisch op en dat niet in het minst door de bloeiende lakennijverheid. Op vele plaatsen zal je tijdens een stadswandeling in Leiden heel mooie oude panden zien, zowel woon – als handelspanden. Getuigen van een rijk handelsverleden zijn de Waag en de Boterhal. Andere parels aan de Leidse kroon zijn het stadhuis, de schouwburg, de Burcht en het stadspark en de twee bewaard gebleven stadspoorten (Morspoort en Zijpoort, het waren er ooit 10 in totaal). En dat er vroeger dieren werden verhandeld op de Beestenmarkt, dat is niet moeilijk om te geloven.
Tip 6: Culinaire verwennerij
Alle mogelijke wereldkeukens zijn terug te vinden in de gezellige Leidse binnenstad. Lang hoef je niet te zoeken om een gezellig eetcafé, een restaurant, een kroeg te vinden. Van gewoon lekker tot exquis.
Tip 7: Poëzie op de muren
Muurgedichten in diverse talen lezen in sierlijke letters op gevels aangebracht. Daartoe kan je je óók laten verleiden in Leiden. Je kan er meer dan honderd vinden op de gevels. Het initiatief werd opgestart in 1992 met als doel de vreemdelingen te verwelkomen.
Tip 8: Excursies vanuit Leiden
Mocht je dan toch Leiden even uit willen, dan zijn de mogelijkheden voor een excursie ruim. Wat gedacht van een fietstrip? Verkeersvrije prima onderhouden fietspaden leiden je vanuit Leiden naar Delft, Den Haag, Katwijk aan Zee, naar het Valkenburgse Meer, doorheen een polderlandschap, langs de Oude Rijn, …
Foto's: Yves Verfaillie