Muurgedichten
Dit muurgedicht is geschreven in het Fries en er zijn nog meer dan honderd op de gevels te lezen in niet minder dan 103 verschillende talen. Het initiatief werd opgestart in 1992 met als doel de vreemdelingen te verwelkomen.
Binnenhofjes
Er zijn meer dan 30 binnenhofjes in Leiden. We brengen je met deze wandeling langs een paar mooie zoals deze van Eva Hoogeveen. Net zoals de andere is dit binnenhofje tot stand gekomen door een rijke familie die hun hemel wilden verdienen. Daarom bouwden ze kleine woningen binnen een ommuring met centraal een gemeenschappelijke tuin of binnenhof. De huisjes waren voorzien van het standaardcomfort voor die tijd. Arme mensen mochten er komen wonen in ruil voor een dagelijks gebed voor de weldoener. Ze waren bovendien verplicht zich éénmaal per maand te wassen! 's Nachts werden de poorten gesloten. Vandaag zijn het nog steeds huurwoningen voor senioren aan een voordelige prijs: ca. 400 à 500€ per maand.
3 oktober
De omgeving van de Visbrug is het hart van de festiviteiten van 3 oktober. Die datum is heilig voor de inwoners van Leiden want dan vieren ze 'Leiden Ontzet'. Op 3 oktober 1574 werden de Spanjaarden verdreven uit Leiden na een maandenlange belegering van de stad. De watergeuzen hebben de dijken nabij Rotterdam doorgestoken en de Spanjaarden moesten vluchten door de overstromingen. De watergeuzen kwamen de bewoners van Leiden tegemoet met haring en wittebrood. Tijdens de 3 oktoberfeesten staat bij de Leidenaars nog steeds hutsepot, haring en witbrood op het menu. Waarom hutsepot? Omdat het verhaal de ronde doet dat de Spanjaarden hals over kop moesten vertrekken en zelfs een pot warme hutsepot achterlieten. Die werd gevonden door een jongetje. De originele ketel staat in het museum Lakenhal, tenminste voor wie het wil geloven.