De Internationale Maasfietsroute is gloednieuw en werd recent officieel voorgesteld in Venlo (Nederland). Het is een grensoverschrijdende fietsroute van ruim 1000 kilometer die de oevers van de Maas volgt vanaf de bron op het plateau van Langres (F) met een passage in België en zo helemaal tot de monding bij Hoek van Holland (Nl). Drie landen, drie culturen met een brede waaier aan bezienswaardigheden in de tientallen dorpen en stadjes aan de beide oevers van de Maas. Je fietst langs uiteenlopende landschappen en, niet onbelangrijk, je krijgt de mogelijkheid om te genieten van diverse streekgebonden gastronomie. Een fietsroute vol variatie, met één rode draad: de Maas. Dat is bondig samengevat wat je als fietser mag verwachten op de Internationale Maasfietsroute.
Beleving langs de Maas van bron tot monding
Het idee is eenvoudig. Fietsen vanaf de bron van de Maas tot waar ze in de Noordzee uitmondt. Exact 1152 kilometer lang met een traject door Frankrijk, België en Nederland en overal aangegeven met een uniform wegwijzerbordje. Kan het nog meer grensoverschrijdend? De route is zo opgevat dat je ze kan rijden wanneer en hoe je dat zelf wil. Wil je maar een klein stukje verkennen in het land naar keuze? Wil je écht de beleving van grensoverschrijdend fietsen? Je kiest maar uit. De pure fietsfanaten gaan allicht liever voor het hele traject? Dat kan natuurlijk ook, via etappes, 30 in totaal. Al vraagt dit dan wel vooraf wat voorbereiding qua logistiek en logement. Maar daar is uiteraard ook aan gedacht. Alle info daarover kan je vinden op de website www.maasfietsroute.eu
Voor de wegwijzerbordjes is gekozen voor een logo met een duidelijke verwijzing waarover het gaat. Je ziet een afbeelding van een fietsertje omringd door groen en blauw. Groen staat voor de rist aan groene landschappen die je voorbij fietst, het blauw voor het water van de Maas.
Cultuur en natuur hand in hand
Uniek aan het traject van de Maasfietsroute is de aangeboden combinatie van natuur én cultuur. Je komt zowel in de Franse Ardennen als de Belgische Ardennen. Je maakt kennis met de rustige Maasoevers in Belgisch Limburg en Nederlands Limburg, het Rivierpark Maasvallei zal een openbaring zijn voor velen. Je hebt het heuvellandschap vanaf Maastricht, het Maasplassengebied in Midden-Limburg (grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland). De passage in Noord-Limburg laat je kennismaken met het Maasduinenlandschap en na de doortocht in Noord-Brabant sluit je net voor de finale in schoonheid af met het unieke oer-Hollandse landschap van de Kinderdijk met de 19 windmolens en rivierdijken in de Alblasserwaard, overigens een plekje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naar Hoek-van-Holland (badplaats en de ‘poort van Rotterdam’) is het dan nog enkele kilometers waarna de Maas het ruime sop kiest van de Noordzee.
Heb je zin om behalve de fietsbeleving ook nog wat cultuur mee te happen, dan blijf je op de Maasfietsroute zeker niet op je honger zitten. Je kan enkele bekende grote steden verkennen, tussenin zoek je de rust op van heerlijk mooie Maasdorpjes.
Beginnen we met de Franse ‘geboorteplek’ van de Maas in Pouilly-en-Bassigny, nabij de vestingstad Langres, in het departement van Haute-Marne. En dan begin je aan een ‘veroveringstocht’ noordwaarts. Verdun is een iconische plek omwille van de Slag van Verdun. Dan komen aan de beurt: Stenay, Sedan (de grootste burcht in Europa al eens gezien?), Charleville-Mézières (een dubbele parel in de Franse Ardennen). De route komt langs Monthermé, Haybes en Givet (nog net Frankrijk).
Waar de Maas in België vloeit, volgt een pleiade van bekende grote steden: Dinant, Namen, Luik. Vanaf Visé mag je kiezen. Of je fietst verder langs de westelijke oever in Belgisch Limburg of neemt de oostelijke oever en dan ga je vol voor oranje. Op Belgische bodem maak je kennis met onder meer volgende ‘Maasparels’: Dilsen-Stokkem (Maascentrum De Wissen), Lanaken (Waterburcht Pietersheim), Maasmechelen (outletcentrum), Oud-Rekem (mooiste dorp van Vlaanderen), Kessenich (pittoresk), Maaseik (cultuurhistorische parel).
Voor je het weet, ben je in Nederland. Het populaire veelgeprezen Maastricht (meer historie dan je denkt) moet je ooit eens gezien hebben. Volg je daarna de oostelijke oever, dan ontdek je er gezellige Maasdorpjes met elk wel een of meerdere bezienswaardigheden. Thorn, het witte stadje en ooit een mini-vorstendom, wil iedereen gezien hebben. En wordt de heimwee naar België te groot, dan steek je snel eens over met een veerpontje … En dan terug want er wacht nog veel moois te ontdekken. Het vestingstadje Stevensweert (het ‘eiland in de Maas’), Maasbracht (grootste binnenhaven Nederland), Roermond (historische binnenstad, shoppingparadijs), Venlo (Limburgs Museum), ‘s Hertogenbosch (vestingstad), Dordrecht (historische stad), metropoolstad Rotterdam.
Fietstoerisme boomt
Dat de Maasfietsroute door drie landen loopt, is een unieke kans om het fietstoerisme nog sterker te doen stijgen als anker voor de vrijetijdseconomie. Een fietser moet immers geregeld de energietank bijvullen en dan zijn de horecazaken langs het traject een hemels geschenk. Maar diezelfde fietser zal ook wel de grote bekende steden die op de Maasfietsroute liggen van naderbij willen leren kennen. Even afwijken van de jaag- en andere fietspaden langs de oevers van de Maas is immers niet verboden. Zo maakt men kennis met de cultuur van de Maasdorpjes en steden.
Weet dat het fietstoerisme jaar na jaar een groeiende bron van inkomsten genereert van miljarden euro’s. Voorzichtige prognoses hebben het over tienduizenden extra fietstoeristen die op de route een direct voelbare impuls zullen bieden voor hotels, B&B, restaurants, cafés, herbergen langs de Maas.
Wat hulp onderweg?
Mocht je liever de meest bijzondere plekjes leren ontdekken met een deskundige aan je zijde? Dan laat je je begeleiden door een Maasverkenner. Hij of zij draagt de liefde voor de Maas in het hart en zal je met enthousiasme mee laten genieten van de unieke fauna en flora van het Rivierpark Maasvallei. Die neemt je ook mee naar Oud-Rekem, Kessenich, Aldeneik, Leut, Stokkem, … Meer info vind je op www.rivierparkmaasvallei.eu
Of je wil zelf wel eens óp het water. Vanuit Ophoven (Kinrooi) kan je op de Maasplassen. Genieten van de natuur op en rond het water, … in stilte want je vaart met een stilsloep (stille elektromotor) en uitgerust met een daktentconstructie mocht er wat regen vallen. Meer info op www.stilsloep.be
Promoten
Een route creëren is één, je moet ze ook voldoende bekend maken bij het (fiets)publiek. Een aanzet in stijl werd daartoe gegeven in het Venlo (Nederlands Limburg) bij de officiële opening van de Internationale Maasfietsroute met tal van gastsprekers en partners uit Nederland, België en Frankrijk (daar heet ze La Meuse à Vélo). Niet toevallig Venlo want in 2010 kwam het idee voor een grensoverschrijdende fietsroute langs de Maas op tafel op een gemeenteraad aldaar. In Maastricht sloten in 2015 een 30-tal partijen uit de drie genoemde landen een overeenkomst om deze route ook te realiseren. Ook de meervoudige wielerkampioene Leontien van Moorsel kwam op het podium, niet om zegebloemen te ontvangen dit keer, maar als kersvers ambassadrice van de Maasfietsroute.
Praktisch
Maasfietsroute, van bron tot monding. Voor fietsers van ieder niveau. Verhard of semi-verhard. Meer details over traject, bezienswaardigheden vind je op de website www.maasfietsroute.eu